Image module

Withoos meets Withoos

fotografische beeldbewerkingen

De 17e eeuwse fijnschilder Matthias Withoos was internationaal bekend en vijf van zijn acht kinderen schilderden ook meer dan verdienstelijk. Zijn verre achterkleinzoon, de Rotterdamse fotograaf Hans Withoos (1962), is op zijn vakgebied al even beroemd als zijn voorvader. Voor de expositie Withoos meets Withoos liet hij zich inspireren door het werk van zijn betovergrootvader. Het resultaat zijn veertig verrassende en ongelooflijk spannende fotografische beeldbewerkingen waarmee Hans Withoos moeiteloos de 350 jaar overbrugt tussen twee vak- en bloedverwanten. Withoos meets Withoos is van 24 februari tot en met 21 mei 2018 te zien in het Westfries Museum in Hoorn. Bij de opening van de expositie wordt een gelijknamig fotoboek gelanceerd.

Hans Withoos studeerde cum laude af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg met als specialisatie textielvormgeving en fotografie als tweede vak. In de loop der jaren ontwikkelde hij zich tot fotografisch schilder die zijn werken laag voor laag opbouwt. Daarmee schildert hij als het ware ín en mét andere, moderne media. Soms blijft hij dicht bij zijn oorspronkelijke bron, andere keren kiest hij één bepaald detail of een bepaalde kleur of compositie.

Image module
Image module
Image module
Matthias Withoos en Hoorn

De (protestantse) Matthias Withoos (1627 -1703) is opgegroeid in Amersfoort en trok op zijn twintigste als meesterschilder naar Rome. Hij werd er onder meer bekend als mede-uitvinder van de zogeheten sottobosco’s, bosgrondjes. Withoos laat daar planten en bloemen groeien die in werkelijkheid op die plek niet kunnen (over)leven. Toen hij als protestant problemen kreeg in het katholieke Amersfoort, verhuisde Withoos in 1672 naar VOC-stad Hoorn, waar hij tot aan zijn dood werkte. Zijn werken hangen in diverse musea in Europa. Het Westfries museum heeft vijf werken van Matthias Withoos, waarvan 1 in bruikleen. Twee van zijn werken zijn verdwenen bij de roof van 24 schilderijen in 2005 en nog altijd spoorloos. Een daarvan had het museum in bruikleen van het Rijksmuseum.

Image module
romantici en verhalenvertellers

Rotterdammer Hans Withoos kreeg pas op latere leeftijd belangstelling voor zijn beroemde voorvader bij zijn onderzoek naar historische meesterwerken als inspiratiebron voor zijn fotowerken. Toen de vonk oversloeg herkende de romanticus en verhalenverteller Hans Withoos dezelfde eigenschappen bij zijn betovergrootvader, inclusief de liefde voor Rome. Door zijn verrassende toevoegingen aan het werk van zijn beroemde voorvader blaast Hans Withoos de 17e eeuw nieuw leven in, zoals zijn voormalige docent Mireille Houtzager het in het boek Photographic Paintings het zo mooi verwoordt.

verleiden en overrompelen

‘En dat past precies bij wat het Westfries Museum wil zijn en doen’, zegt directeur Ad Geerdink. ‘Wij zijn een museum van de Gouden Eeuw dat wil verrassen en steeds zoekt naar nieuwe manieren om de verbinding tussen heden en verleden te leggen.’ Hans Withoos is daarin een gedroomde partner. Hij wil verrassen, verleiden en overrompelen, niet in de laatste plaats zichzelf. Hans Withoos: ‘Er moet in mijn werken steeds weer opnieuw iets te zien zijn.’

tentoonstellingstrailer