Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten
Image module
vijf stadsmusea samen sterker met het Rijksmuseum

Vijf stadsmusea in Nederland zijn een structurele samenwerking aangegaan met het Rijksmuseum Amsterdam. Het betreft Het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het Westfries Museum in Hoorn, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen, het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Gouda. Met medewerking van het Rijksmuseum wordt de komende jaren een serie van reizende tentoonstellingen samengesteld met de identiteit van Nederland als rode draad.
De identiteit van Nederland wordt onderzocht aan de hand van kunstwerken waarin per aflevering van de serie een van de elementen aarde, water, lucht een hoofdrol speelt. Hoe zagen schilders uit voorgaande eeuwen dit? Hoe gaan ontwerpers en kunstenaars hier tegenwoordig mee om?

Image module
Image module
Image module

uit het Rijksmuseum

De vijf stadsmusea hebben de volledige medewerking gekregen van het Rijksmuseum om hun ambitie vorm te geven. Voor elke aflevering kunnen de musea putten uit bekende en onbekende kunstwerken uit de 17e, 18e en 19e eeuw.  De selectie werken uit het Rijksmuseum wordt door de stadsmusea voor elke tentoonstelling aangevuld met kunstwerken uit de eigen collectie en met werk van hedendaagse ontwerpers of kunstenaars. Voor de eerste aflevering ‘Lage Landen’ geeft designduo Atelier NL per museum een verrassende invulling aan het element ‘Aarde’. Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum: “We ondersteunen dit initiatief van harte. Het Rijksmuseum is van ons allemaal. Hoe meer mensen van de collectie kunnen genieten, hoe beter.” Samen streven de musea naar het vergroten van het bereik van hun collectie, zodat het publiek in elke regio kan genieten van de rijkdom van het openbaar kunstbezit.

uniek

De vijf musea hebben voor het project de stichting  ‘De vijf samenwerkende musea in Nederland’ opgericht. Voorzitter is Tiana Wilhelm, tevens directeur van de Musea Zutphen waartoe het Stedelijk Museum Zutphen behoort. Zij noemt het initiatief om drie redenen uniek. Wilhelm: ‘Allereerst is het een langdurige samenwerking van vijf stadsmusea, die zodoende meer kunnen presteren en bereiken dan elk afzonderlijk. Samen bestrijken wij het gehele land. Bovendien laten wij openbaar kunstbezit dat lang niet altijd te zien is, reizen door Nederland. Ieder van ons houdt de regie in de eigen regio, zodat ons publiek optimaal profiteert en participeert. Hiernaast wordt het nationale debat over de identiteit van Nederland voorzien van een originele invalshoek. Ons land wordt ontleed met behulp van de vier elementen : aarde, water, lucht en vuur.’

De eerste aflevering van de reizende tentoonstellingen was onlangs in het Stedelijk Museum Zutphen en daarna in Hoorn te zien.