Meer dan 15 jaar hebben de heer en mevr. De Graaf het onderhoud van de museumtuin verzorgd. Maar aan alles komt een einde en begin 2014 werd het tijd om opvolgers te zoeken. Een oproep voor vrijwilligers voor een nieuwe ‘tuinploeg’ leverde een prima respons.

Op 18 januari vorig jaar maakte de nieuwe vrijwilligers kennis met elkaar en op 15 maart was de eerste werkdag. Dat alles volgens het ‘Tuinverslag over het jaar 2014’, opgesteld door Dennis Groot.

 

Tuin2 Tuin3 Tuin4 Tuin5

 

 

 

 

 

Dennis is hovenier van beroep. Hij zag de oproep voor vrijwilligers toen hij met zijn zoon het museum bezocht. Hij heeft belangstelling voor geschiedenis en Westfriesland ligt hem na aan het hart, voldoende om zich gelijk aan te melden. Zijn kennis en ervaring zijn natuurlijk heel welkom. Maar ook Mariska Verzijlbergen heeft een hoveniersopleiding gehad, al is ze nu in een heel ander vak werkzaam. Begin 2015 bestaat het team uit 3 vrijwilligers, Hester Bastian woont vlakbij op het Achterom, waar ze ook de tuin van een hofje bijhoudt. Ze is een tuinliefhebber en weet veel van planten en bloemen.

Het was een regenachtige zaterdagmorgen als we een kijkje komen nemen voor een paar foto’s. Maar dat zien we verkeerd: ‘het is niet regenachtig, maar mooi groeizaam weer!’. Het is de eerste ‘werkdag’ in het nieuwe jaar en er moet veel gebeuren. Leilindes moeten gesnoeid, rommel geruimd, kalk op het gras en rozen snoeien. Het gebeurt allemaal goed en efficiënt. Tijdens de koffie komen twee aspirant vrijwilligers kennismaken. Ineke Groenier en Thijs Portielje wonen vlakbij en zijn bereid om in het komende jaar ook de handen uit de mouwen te steken.

Eén keer in de drie weken komen ze een zaterdagochtend naar de tuin om te planten, te snoeien, te maaien en alle het andere te doen dat nodig is om de museumtuin, die ooit werd ontworpen en aangelegd met hulp van het Clusius College, mooi te houden. In de zomer komt er regelmatig iemand kijken of er nog water nodig is en om eventuele rommel op te ruimen.

Zo kunnen de bezoekers niet allen genieten van geschiedenis en kunst in het museum, maar ook even ontspannen in deze kleine oase.