Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten

De prachtig vergulde, zilveren beker werd buitgemaakt op Admiraal in Spaanse dienst, Graaf de Bossu, tijdens de Slag op de Zuiderzee in 1573. De pronkbeker is waarschijnlijk tussen 1530 en 1540 gemaakt in Antwerpen.
De gevangen genomen Graaf De Bossu werd pas na drie jaar vrijgelaten onder het voorbehoud dat hij voortaan alleen maar zou handelen ter meerdere eer en glorie van het eigen vaderland. Hij overleed op 21 december 1578 roemloos in Antwerpen, slechts 36 jaar oud. Het opschrift op de rand van zijn beker luidt ‘Rien ou Comtes’, niets of graaf. Het werd uiteindelijk niets.

terug naar collectie