Image module

Vernieuwing Westfries Museum

geeft toekomst aan de geschiedenis

Groen licht voor vernieuwing Westfries Museum!

Op 21 september besloot de Hoornse gemeenteraad tot financiering van de restauratie en verbouwing van het Westfries Museum. Hiermee wordt niet alleen funderingsherstel mogelijk gemaakt, maar ook verduurzaming van de monumentale panden, het verbeteren van de toegankelijkheid – waardoor mindervaliden straks het museum kunnen bezoeken – en het samentrekken met het monumentale buurpand Roode Steen 15. De gemeenteraad koos voor de variant met tentoonstellingszaal en ontvangstruimte in de kelders, tussen de herstelde funderingen. Dat betekent dat de monumentale gebouwen behouden blijven en dat het museum toekomstbestendig gemaakt kan worden voor de komende generaties. Lees hier het persbericht.

Vijf jaar geleden begon het bouwkundige en politieke proces om het Westfries Museum te behouden voor de toekomst. Dat dit nu werkelijkheid wordt, is te danken aan vele organisaties en personen die Hoorn en het Westfries Museum een warm hart toedragen. Van kennis tot financiële ondersteuning, van hart onder de riem tot politieke steun: het museum dankt iedereen die hieraan heeft bijgedragen. Dat geldt in het bijzonder voor de projectgroep (en dan met name voor projectleider Eltje de Klerk), het college en de gemeenteraad van Hoorn, de stichting Vrienden van het Westfries Museum, de stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders en alle culturele en maatschappelijke organisaties die zich hiervoor hebben ingezet.

Image module

Benieuwd naar alle ins en outs? Klik op de afbeelding hierboven om het Projectplan Vernieuwing Westfries Museum te bekijken.

Een kijkje
in de
toekomst

Image module

Ad Geerdink, directeur Westfries Museum: “Ook al zie je er nog niets van in ons museum zelf, achter de schermen van het Westfries Museum wordt hard gewerkt aan de toekomst: van duurzame bouwkundige keuzes tot een nieuw museaal concept. Er staat inmiddels een stip op de horizon. Op 1 januari 2023 sluit het museum zijn deuren voor de grootscheepse verbouwing en restauratie.

Als alles volgens planning verloopt, zullen we tegen de zomer van 2025 onze deuren weer openen voor publiek, maar dan is het museum volledig gerestaureerd, verduurzaamd, toegankelijk gemaakt, uitgebreid en ook inhoudelijk vernieuwd. Voor het zover is, moet er nog heel wat water door de zee. De vernieuwing van het Westfries Museum is immers een omvangrijk, maar bouwkundig noodzakelijk project en een technische uitdaging van formaat. En dat in roerige tijden.” Lees meer >>

Het nieuwe
museum
krijgt vorm

Image module

Hoe zorg je ervoor dat het Westfries Museum gerestaureerd wordt in alle monumentale glorie, maar er toch vernieuwing en uitbreiding plaatsvindt? Architecten Boudewijn van Langen en Arné Peeters van TPAHG architecten zoeken en vinden de juiste balans, binnen de kaders sober en doelmatig.

Zo is in de voorlopige ontwerpen voor het interieur uitgegaan van materialen met een bronsachtige uitstraling. Boudewijn: “Brons heeft zowel een historische als een warme, moderne uitstraling, dat past bij zowel de monumenten als bij het nieuwe Westfries Museum. En in het ontwerp zijn de enige moderne toevoegingen aan het monumentale complex het trappenhuis en de lift naast de entree. Zij verbinden alle etages met elkaar, zodat het museum straks wel goed toegankelijk is voor bezoekers die gebruik maken van een rolstoel.” Boudewijn van Langen beantwoordt acht vragen over de voorlopige ontwerpen en bouwkundige keuzes. Lees verder >>

Een bouwplaats midden in de binnenstad: hoe?

Image module

De voorbereidende werkzaamheden voor het project ‘WFM 2025’ zijn gestart. Maar hoe zorg je voor zo weinig mogelijk overlast bij zo’n groot restauratie- en vernieuwingsproject midden in het historische hart van de stad?

We vroegen het aan Rob Bakker, projectleider bij TPAHG architecten. Hij houdt zich bezig met het aanvragen van vergunningen, uitwerken van de stukken en de bouwbegeleiding. “De Roode Steen als locatie voor een bouwplaats geniet niet de voorkeur; de tuin van Roode Steen 15 biedt de beste mogelijkheden,” aldus Rob. Lees verder >>

Wonderkamers in nieuw museaal concept

Image module

Het Westfries Museum blijft straks een museum dat zich toelegt op de cultuurgeschiedenis van de zeventiende eeuw: dat is immers de meest enerverende periode in de geschiedenis van Hoorn, West-Friesland en Nederland. En die geschiedenis is in onze stad en regio nog altijd tastbaar en zichtbaar aanwezig, dat verhaal willen we blijven vertellen.

Maar wat verandert er dan wel in het nieuwe museale concept? Wat zie je straks als je door het museum loopt en waarmee worden de bezoekers verrast en geïnspireerd? Ad Geerdink neemt je mee de toekomst in. Spoiler: je loopt vol verwondering van de ene naar de andere Wonderkamer, en de term Gouden Eeuw wordt niet langer gebruikt… Lees verder >>

Door naar
de volgende
fase

Image module

Het project Vernieuwing Westfries Museum bevindt zich nu in de Ontwerpfase. Projectleider Eltje de Klerk legt uit wat deze fase inhoudt: “Voordat er verbouwd wordt, moeten de plannen door de architect tot in detail worden uitgewerkt. Zo is het voor de aannemer duidelijk welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Denk aan de uitwerking van zaken als de fundering, het type installaties voor klimaatbeheersing en beveiliging, maar ook de plaats en breedte van de publieksdoorgangen, de nieuwe entree en de aanbouw voor de lift bijvoorbeeld. Als deze uitwerkingen er zijn, wordt een aannemer aangetrokken via een aanbestedingsprocedure. Volgens de huidige planning vindt dit plaats tweede helft 2022. De bouw zal dan… Lees verder >>

Monumentaal
erfgoed
bewaken

Image module

De schatbewaarders van de Hoornse monumenten. Zo zou je Pieter Meijers en het Team Erfgoed (Monumenten & Archeologie) van de gemeente Hoorn kunnen noemen. Zij houden immers het monumentale erfgoed van onze historische stad in een zo goed mogelijke staat. Maar niet alleen hun expertise waarborgt de historische kwaliteit van de vernieuwing van het Westfries Museum.

Er wordt ook nauw samengewerkt met o.a. de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nationale Monumentenorganisatie en de gemeentelijke Monumenten- en Welstandscommissie Hoorn. Pieter: “Hoorn mag dan een relatief klein stadje zijn, ons monumentale erfgoed is groots en dient goed bewaard te worden voor komende generaties.” Lees verder >>

Het museum dicht, de statenpoort gaat open

Omdat het ene monument sluit, openen we graag een ander Hoorns monument. Per 1 januari 2023 sluit het museum de poorten voor de verbouwing tot de zomer van 2025. Maar voorjaar 2023 starten we een pop-up versie van het Westfries Museum in de Statenpoort aan de Nieuwstraat!

Ook op andere manieren kun je blijven genieten van onze verhalen: van de online tentoonstelling ‘De Slag op de Zuiderzee’ tot archeologische rondleidingen in de bouwplaats. Via toekomstspecials houden we je op de hoogte van alle bouwkundige vorderingen. En volg ons al op Facebook en Instagram? Dan ben jij er altijd als eerste bij.

We blijven het hele jaar 2022 nog open voor het publiek met in de eerste helft van dit jaar de expositie DIERBAAR over onze relatie met dieren door de eeuwen heen (van 13 februari tot 17 juli). En vanaf 6 augustus valt Hoge Luchten te bewonderen, met indrukwekkende werken uit het Rijksmuseum.

FAQ

veelgestelde vragen

Wanneer sluit het museum voor deze grootscheepse renovatie en verbouwing? En hoelang is museum gesloten? Wat wordt het nieuwe museale concept van het Westfries Museum? Het zijn vragen die nu al worden gesteld, maar die we nog niet altijd kunnen beantwoorden. Hier vind je – nu en straks – steeds meer antwoorden.

Heb jij een vraag die hier niet bij staat? Stel hem via communicatie@wfm.nl.