Logo

Toekomst

Tekening vooraanzicht nieuwe museum
Ga naar de inhoud

Westfries Museum maakt toekomst van het verleden

Vanaf 1 januari 2023 is het Westfries Museum langdurig gesloten voor publiek. Het monumentale museumcomplex uit 1632 krijgt dan nieuwe funderingen. Ook worden de panden gerestaureerd, verduurzaamd en verbouwd. Tussen de funderingen komt een nieuwe kelderverdieping, met ruimte voor tijdelijke exposities. Ook het buurpand Roode Steen 15 is straks onderdeel van het nieuwe museum. Hierdoor ontstaat er een gratis te bezoeken ontvangstruimte met winkel, horeca en toegang tot de fraaie binnentuin. Dé ideale ontmoetingsplek en culturele hotspot in het hart van de stad.

Benieuwd naar alle ins en outs? Bekijk hier het Projectplan Vernieuwing Westfries Museum (versie april 2022).

Volg alle bouwkundige en archeologische vorderingen via ons bouwblog.

Museum voor iedereen

Na de heropening kun je op ontdekkingstocht in het museum. Daarin vertellen we het verhaal van Hoorn en West-Friesland in de 17e eeuw. Dankzij een toegankelijke entree, lift en gelijkvloerse zalen kunnen straks ook bezoekers die minder goed ter been zijn ons museum bezoeken. Uiteraard wordt het sfeervolle monumentale karakter van de panden bewaard.

Het nieuwe museum krijgt vorm

Maar hoe zorg je ervoor dat het Westfries Museum gerestaureerd wordt in alle monumentale glorie, maar er toch vernieuwing en uitbreiding plaatsvindt? Architecten Boudewijn van Langen en Arné Peeters van TPAHG-architecten zoeken en vinden de juiste balans, binnen de kaders sober en doelmatig. En zij zorgen ervoor dat het museum straks wel goed toegankelijk is voor bezoekers die gebruik maken van een rolstoel bijvoorbeeld. Helemaal bovenaan onze homepagina beantwoordt Boudewijn van Langen acht vragen over de ontwerpen en bouwkundige keuzes. 

Een kijkje in de toekomst

Hoe gaat het vernieuwde Westfries Museum er straks uitzien? Iris Breed van de gemeente Hoorn neemt je in deze video mee in de toekomst.

Nieuwsgierig naar het verleden? Bekijk dan de video van Iris Breed over de geschiedenis van het museumgebouw op onze pagina over de oudste bewoonde plek van Hoorn.

Unieke kans voor nieuw museaal concept

Bij de vernieuwing van het Westfries Museum worden niet alleen de gebouwen onder handen genomen, ook de presentatie van de museumcollectie gaat op de schop. Het accent blijft echter liggen op de cultuurgeschiedenis van Hoorn en West-Friesland, met als middelpunt de 17e eeuw – toen de stad en regio even meeschreven aan de wereldgeschiedenis.

De presentaties in het vernieuwde museum kennen straks ieder een eigen thema en sfeer, waar het verleden vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. De thema’s sluiten aan bij de nieuwe vragen die historici en de samenleving vandaag de dag aan het verleden stellen. Zoals over de positie van de vrouw in die tijd en over het leven van een tot slaaf gemaakte huisbediende in het laat 17e-eeuwse Hoorn. Thema’s die tot nu toe niet, of te weinig, in het museum aan bod zijn gekomen.

Klankbordgroep denkt mee

Om dit meerstemmige en verbindende verhaal over de 17e eeuw goed te vertellen (een verhaal waarin iedereen zich herkent en door erkend voelt), legt het museum zijn oor te luister bij mensen die zich betrokken en aangesproken voelen bij de diverse thema’s. Om het nieuwe concept te toetsen heeft het museum een klankbordgroep bij elkaar gebracht. Inmiddels hebben vijftig mensen met heel verschillende achtergronden meegedacht over onderwerpen als ‘toegankelijkheid’, ‘meerstemmigheid’ en ‘aantrekkelijkheid voor publiek’ in verschillende werkgroepen.

Vrienden vormen het fundament

Samen bouwen we aan het museum van de toekomst. Daarom zijn juist nu echte vrienden van onschatbare waarde. Wil jij ook deel uit maken van de groep mensen die het museum een warm hart toedragen? Heb je ideeën om de geschiedenis opnieuw vorm te geven of wil je op andere wijze het Westfries Museum ondersteunen? Geef je dan nu op als Vriend van het Westfries Museum of stuur een mail met jouw toekomstplannen voor het museum naar communicatie@wfm.nl.

Dankwoord

Het Westfries Museum wordt behouden voor de toekomst. Dat is te danken aan vele organisaties en personen die Hoorn en het Westfries Museum een warm hart toedragen. Van bouwkundige kennis tot financiële ondersteuning: het museum dankt iedereen die hieraan bijdraagt. Dat geldt in het bijzonder voor de vakkundige projectgroep, maar zeker ook voor de organisaties die de restauratie en vernieuwing financieel mogelijk maken:

Het college en de gemeenteraad van Hoorn, stichting Vrienden van het Westfries Museum, het Le Cocq Plancken Fonds, stichting Stadsherstel Hoorn, Nederlandse Kaap Hoorn-vaarders, stichting Dioraphte, Provincie Noord-Holland, subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.