Westfries Museum

Toegankelijkheid

Ons museum is voor langere tijd gesloten vanwege een ingrijpende restauratie, verbouwing en vernieuwing. Blijf op de hoogte via onze nieuwe tijdelijke website op westfriesmuseum.nl.

 

Het Westfries Museum wil graag dat iedereen zich welkom voelt. Helaas is het monumentale gebouw, samengesteld uit meerdere 17e- en 18e-eeuwse panden, op dit moment nog slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of kinderwagen vanwege de vele op- en afstapjes, de smalle historische doorgangen en het ontbreken van een lift. Op deze pagina hopen we u voorafgaand aan uw bezoek zoveel mogelijk informatie te geven over de toegankelijkheid. Zo kunt u zich goed voorbereiden op uw bezoek.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Het Westfries Museum ligt op 10 tot 12 minuten wandelen vanaf NS Station Hoorn. Op het station is het mogelijk om een OV-fiets te huren.

> Plan hier uw route met het openbaar vervoer naar NS Station Hoorn

> Plan hier uw wandelroute via Google Maps naar het Westfries Museum (Google Pin staat op de voordeur)

Helaas stopt er geen bus in de nabijheid van het museum.

In de stad zijn er geleidelijnen vanaf het station, maar deze zijn helaas onderbroken en het komt voor dat er winkeluitstalling op staat.

 

Parkeren

Dicht in de buurt van het museum bevinden zich een (beperkt) aantal betaalde parkeerplaatsen. Deze vindt u aan het einde van de Westerdijk, aan de Kuil en het Achterom.

Overige parkeergelegenheden vindt u aan de rand van de binnenstad van Hoorn op zo’n 10 tot 15 minuten lopen. Hier vindt u een overzicht van parkeermogelijkheden in Hoorn.

Het is niet mogelijk om met een touringcar in het centrum van Hoorn te komen, daarvoor dient u een speciale ontheffing aan te vragen. Touringcars kunnen parkeren op de Nieuwe Wal/ Julianapark.

Er is helaas geen vaste taxistandplaats voor het museum. De chauffeur kan de auto tijdelijk parkeren op het Achterom.

 

Bereikbaarheid museumbalie of secretariaat

Tijdens de openingstijden van het museum, van 11.00 tot 17.00 uur, is de museumbalie bereikbaar via 0229-280022. Door de drukte aan de kassa kan het soms even duren voordat de telefoon wordt opgenomen.

Gedurende werktijden, van 9.00 tot 17.00 uur, is het museumsecretariaat bereikbaar via 0229-280028 of info@wfm.nl.

Toegankelijkheid en faciliteiten

Toegankelijkheid museum

Helaas is het monumentale gebouw, samengesteld uit meerdere 17e- en 18e-eeuwse panden, op dit moment nog slecht toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen met een rollator of kinderwagen vanwege de vele op- en afstapjes, de smalle historische doorgangen en het ontbreken van een lift.

Een wandelstok mag mee het museum in.

Kinderwagens kunnen niet mee het museum in, wij adviseren u om een draagzak mee te nemen.

Hulphonden zijn welkom in het museum.

Heeft u een begeleider nodig om het museum te kunnen bezoeken, dan heeft de begeleider gratis toegang tot het museum. Dit kunt u aangeven bij de museumbalie wanneer u uw entreeticket koopt.

In het museum zijn er her en der zitplaatsen. Op verschillende plekken in het museum hangen museumstoeltjes die u aan de hand mee kunt nemen. Deze graag na afloop retourneren in de houder of bij de museumbalie.

Op zaal vindt u in de meeste kamers zaalbladen met meer informatie.

Het museum heeft zelf geen mindervalidentoilet. De dichtstbijzijnde vindt u in Restaurant-Café Ridderikhoff aan de overkant van het museum op Roode Steen 9. Meer informatie vindt u op https://www.ridderikhoff.org/. Openingstijden Ridderikhoff: dinsdag t/m vrijdag vanaf 11.00 uur, in het weekend vanaf 12.00 uur.

 

Rustige periodes

De drukte in het museum is afhankelijk van de dag in de week, het tijdstip en het soort tentoonstellingen en daarom dus moeilijk te voorspellen. Over het algemeen zijn weekenden en woensdagmiddagen het drukst bezocht. Tijdens de schoolvakanties kan het extra druk zijn. Tussen 15.00 en 17.00 uur is het over het algemeen iets rustiger. U kunt de kunst beter zien en het maakt het manoeuvreren tussen bezoekers en kunstobjecten makkelijker.

 

Gratis audiotour

Het museum biedt een gratis audiotour aan via een podcatcher. Dit is een apparaatje dat u bij uw oor houdt en harder en zachter kunt zetten. Er is een keycord beschikbaar om hem om uw nek te kunnen hangen. U kunt ook uw eigen oordopjes erop aansluiten, of een oordopjesset voor 1 euro bij de museumbalie aanschaffen. Ook kunt u uw eigen inductielus op het apparaatje aansluiten.

Beschikbare audiotours: audiotour vaste presentatie (NL/EN/DU/FR), kindertour ‘Mysterie Museum’ door vaste presentatie (NL), audiotour tentoonstelling Hoge Luchten (NL/EN), kindertour tentoonstelling Hoge luchten (NL). De audiotour bij Hoge Luchten bevat ook beeldbeschrijvingen, waarbij u naar een schilderij kunt luisteren in plaats van kijken.

Wilt u liever geen audiotourapparaat gebruiken, maar uw eigen telefoon? Dat is mogelijk via MapMyVisit. Klik hier om deze website alvast op uw telefoon te zetten. U kunt ook de QR code in het museum scannen om de website te openen. Er is gratis Wifi beschikbaar in het museum.

 

Tijdelijke tentoonstelling

Bij de tijdelijke tentoonstelling Hoge Luchten zijn er extra belevingen beschikbaar die ingaan op de zintuigen en die ook geschikt zijn voor mensen met een hulpvraag. Deze vinden doordeweeks plaats, elk uur om 10 minuten over heel. Duur 10 minuten. Geschikt voor alle leeftijden. Bekijk hier alle activiteiten bij Hoge Luchten >>

Voor Hoge Luchten is er, in samenwerking met diverse belangenverenigingen, een Special Guest Programma samengesteld voor mensen met een hulpvraag. Het betreft onder andere bijeenkomsten voor mensen in een rolstoel en/of met een visuele of auditieve beperking. Bekijk hier het Special Guest Programma >>

Voor de tentoonstelling zijn, naast een audiotour (zie onderdeel Gratis audiotour), zaalboekjes beschikbaar met beschrijvingen van de schilderijen (NL/EN). Graag na afloop retourneren in de houder of bij de museumbalie.

 

MuseumMaatje

We bieden mensen met een hulpvraag de mogelijkheid tot een MuseumMaatje. Een vrijwilliger die u kan ondersteunen bij uw bezoek. Neem hiervoor contact op met Annemarie Pothaar via a.pothaar@wfm.nl. Kijk voor meer informatie op wfm.nl/special-guest.

Meer informatie of vragen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel ze dan via info@wfm.nl of bel 0229-280022. Tijdens uw bezoek kunt u terecht bij de museumbalie.

01.
Image
tijden & prijzen
bijna het hele jaar geopend
01.
Image
adres & route
het Westfries Museum is goed te bereiken
01.
Image
groepsbezoek
wat u nog niet wist
01.
Image
museumwinkel
aandenken, cadeau of souvenir?
01.
Image
museumcafé
het is altijd gezellig in ons museumcafé
01.
Image
events & zaalhuur
een karakteristieke locatie om te trouwen, vergaderen of dineren