De Gouden Eeuw is ook in 2017 de rode draad in het tentoonstellingsprogramma van het Westfries Museum. Er staan drie totaal verschillende tijdelijke exposities op het programma. Variërend van de fotoportretten van weeskinderen van de VOC tot de nieuwe gezinstentoonstelling Alchimistes. Hoogtepunt wordt de grote tentoonstelling over kunstdiefstal  in Nederland in het najaar. De Gouden Eeuw Virtual Reality, een wereldprimeur van het museum, blijft vast in het programma. VOC-museumschip de Halve Maen, onderdeel van het Westfries Museum, is vanaf 1 april weer te bezoeken.

Vêrlander, weeskinderen van de VOC  –  tot 9 april 2017

Wat is er vier eeuwen later over van de contacten tussen de mannen van de VOC en de inheemse bevolking? Hoe verging het de overlevenden van de schepen die voor de kust van West-Australië schipbreuk leden? Hoe keek de oorspronkelijke bevolking naar de families Wouthuyzen en Joostensz, die zich rond 1650 in de Molukken op het minuscule Indonesische eilandje Kisar vestigden om te fungeren als de ogen en oren van de VOC? Wat is er over van de taal bij de Koranna die in Zuid-Afrika leefden toen Jan van Riebeek daar landde en sommigen van hen tot ‘kaptein’ bevorderde?

Dankzij de Nederlandse fotograaf Geert Snoeijer krijgen deze ‘weeskinderen’ van de VOC voor het eerst een gezicht en een stem. Tot 9 april zijn in het Westfries Museum 30 indringende portretten te zien. Een audiotour, waarin een aantal geportretteerden zelf aan het woord komt, brengt de gedeelde geschiedenis met de Hollanders tot leven. Kijk voor meer informatie op: https://wfm.nl/portretten-weeskinderen-voc-op-vier-continenten/

Alchimistes en het raadsel van het drakenei – 22 april tot en met 24 september 2017

Vanaf 22 april presenteert het museum met Alchimistes 2 een fantastische gezinstentoonstelling, waarbij alle zintuigen aan het werk worden gezet. Kinderen en hun (groot)ouders  kunnen er op zoek naar het raadsel van het drakenei. Ze worden uitgedaagd om in de sfeer van een zeventiende-eeuwse wonderkamer uit te zoeken wat de waarheid is over heel veel ‘fantastische’ voorwerpen die in rariteitenkabinetten uit de Gouden Eeuw te vinden waren. Bezoekers worden niet alleen betoverd door de zeer bijzondere voorwerpen, maar ook door de modernste technieken die de wondere wereld tot leven brengen. Te zien tot 24 september.

Kunstdiefstal  in Nederland – 14 oktober 2017 tot en met 11 maart 2018

Vanaf 7 oktober zijn vijf van de uit het Westfries Museum gestolen en in Oekraïne teruggevonden schilderijen weer in hun oude glorie te bewonderen in Hoorn. De restauratie van de zwaar gehavende schilderijen heeft dan bijna een jaar in beslag genomen. Ze dragen voor altijd het verhaal en de sporen van de diefstal met zich mee. Het verschijnsel gestolen kunst is al heel oud en kent vele gezichten. Kunstdiefstal in Nederland geeft de bezoeker een beeld een beeld van de vele facetten van deze vorm van criminaliteitl en vertelt dat verhaal aan de hand van de verhalen achter diverse in Nederland gestolen kunstvoorwerpen.

Ontdek het 17e eeuwse zeemansleven – 1 april tot 1 november 2017

Er zijn schepen die de loop van de geschiedenis hebben veranderd en de Halve Maen is er daar één van. De Halve Maen is het schip waarmee Henry Hudson in 1609 Amerika verkende en New York ontdekte. Dit geweldige 17e- eeuwse schip, dat echt kan zeilen, kun je van 1 april tot 1 november bezoeken in de museumhaven op het Oostereiland in Hoorn. Het bezoekerscentrum ligt op circa 10 minuten lopen van het Westfries Museum en de Hoornse binnenstad.

Stap aan boord van de Halve Maen en ontdek hoe het leven van een zeeman er 400 jaar geleden uit zag. Luister naar de verhalen over wat een zeeman allemaal moest weten en wat er in zijn kist zat. Kijk hoe de bemanning sliep en bezoek de bak. Altijd al willen weten wat een kolderstok is en waarom er eigenlijk een scheepskat mee op reis ging? Onze enthousiaste gidsen kunnen het je allemaal vertellen. Voor gezinnen met kinderen is er een speciale audiotour om samen te doen.

Voel, ruik en hoor hoe het er vier eeuwen geleden aan toe ging op zee. En kijk met nieuwe ogen naar de maritieme geschiedenis van Nederland in de Gouden Eeuw.

Voor meer informatie,  actuele openingstijden en reserveringen: www.halvemaenhoorn.nl.

De Halve Maen is onderdeel van het Westfries Museum – Museum van de Gouden Eeuw.

De Gouden Eeuw Virtual Reality – 2017 hele jaar

Met de Gouden Eeuw VR heeft Westfries Museum een wereldprimeur. Stap terug in de tijd met de speciale virtual reality bril. Wandel door het Hoorn van de Gouden Eeuw vanuit een comfortabele stoel en loop binnen in gebouwen die er al lang niet meer staan. Kijk en hoor hoe in de haven twee schepen worden klaargemaakt voor een grote expeditie met onbekende bestemming. Voel de wind van een gierende storm op de oceaan. Wees getuige van de brand waarbij een van de schepen verloren raakt. En voel je als de vogel, rondcirkelend bij Kaap Hoorn, waar de golven 200 dagen per jaar huizenhoog zijn en velen een zeemansgraf vonden. Ga voor meer informatie en reserveringen naar: https://wfm.nl/kaap-varen/