Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten
Image module

Sinterklaas logeert in het Westfries Museum!

Hooggeëerd bezoek van zaterdag 12 november tot maandag 5 december

Wist je dat er van 12 november tot 5 december een hooggeëerde gast in het Westfries Museum logeert? We zijn vereerd dat Sinterklaas ook dit jaar weer gebruik maakt van het museum als uitvalsbasis. Het hemelbed is voor de goedheiligman extra mooi opgemaakt en het grote boek ligt voor hem klaar in de 17e-eeuwse werkkamer. Overdag, als Sint op pad is, mag je in de logeervertrekken kijken, en de magie van het Sinterklaasfeest komen meebeleven. Maar sssstt, niet verder vertellen hoor! Jeugd tot 18 jaar gratis entree.

Historie van Sinterklaas

De historische schatkamers zijn natuurlijk de ideale verblijfsplaats voor Sinterklaas. Immers: in de 17e eeuw werd het feest rond de goedgevige heiligman al volop gevierd. Schoentje zetten, cadeautjes die via de haard werden gebracht, speculaaspoppen en de roe: het zijn elementen die ook in 1600 al onderdeel waren van dit Nederlandse volksfeest en dat werd toen al massaal gevierd. Maar wat blijkt? Ook in die tijd was er al commotie rond het Sinterklaasfeest. Het hield de gemoederen flink bezig, zoals te zien is in de Sintvlog van museumdirecteur Ad Geerdink.

Bekijk hier onze openingstijden.

Reserveer hier alvast je museumticket(s).

Naast een bezoek aan de logeervertrekken van de Sint is er voor jong en oud nog veel meer te beleven in het museum. In de meer dan 25 kleine en grote schatkamers liggen de verhalen voor het oprapen: van het harnas van een zeeheld tot een vlucht boven het 17e-eeuwse Batavia in VR Reality. Of volg de gratis Museum Mysterie-tour en kom nog meer spannende verborgen verhalen tegen. Samen stap je zo de geschiedenis in.