De restauratie van de gestolen kunst

Verslag in audio en video

In 2005 werden uit het museum 24 schilderijen en rond de 70 stuks zilver ontvreemd. Een ingrijpende gebeurtenis die het museum nog steeds bezighoudt. Temeer omdat dit jaar vijf gestolen schilderijen opdoken in de Oekraïne. Na een langdurige periode van speuren, onderhandelen en diplomatiek verkeer zijn de vijf schilderijen op 7 oktober naar het museum teruggekeerd: ‘Keukenstuk’ van Floris van Schooten, ‘Vrouw Wereld’ en ‘De Terugkeer van Jefta’ van Jacob Waben, ‘Boerenbruiloft’ van Hendrick Boogaert en ‘Gezicht op de Nieuwstraat’ van Isaac Ouwater.

De staat van de schilderijen was helaas slecht. Door beroerde bewaaromstandigheden en waarschijnlijk veel heen en weer gesleep was er erg veel schade ontstaan. Twee van de vijf waren zelfs opgerold bewaard.
De restauratie wordt dus een monsterklus – en kostbaar. Gelukkig is de steun uit de bevolking groot; via een crowdfundingcampagne is meer dan 75.000 euro bijgedragen aan het herstel van de schilderijen. Nogmaals dank daarvoor.

Hieronder vindt u een verslag van de restauratie in audio en video. Elke maand willen we een nieuw bericht toevoegen. Zo kunt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond de restauratie van de schilderijen. Die wordt uitgevoerd door Ronald de Jager bijgestaan door Stéphanie Avril en Sara Molinari.

Restauratie Keukenstuk van Floris van Schooten, 14 februari 2017
Restauratie Keukenstuk van Floris van Schooten, 1 december 2016