Image module

onze missie en visie

de mensen achter de schermen

Bewaren om te delen. Dat is wat het Westfries Museum wil doen, omdat het ervan overtuigd is dat het verleden het heden veel heeft te bieden: herkenning, verwondering, zingeving en begrip. Het Westfries Museum  vertelt het verhaal van de meest luisterrijke periode uit de geschiedenis van Nederland en van de stad Hoorn en West-Friesland in het bijzonder: de ‘gouden’ 17e eeuw.

De presentatie van onze collectie is sfeerrijk en klassiek. In onze tentoonstellingen en activiteiten zijn we eigenzinnig en willen we verrassen. Deze combinatie van klassiek en eigentijds is de unieke handtekening van het Westfries Museum.

In de uitvoering van onze visie en missie zijn wij zeer succesvol. In 2014 won het museum de Cultural Heritage/Europa Nostra Award. Ons museum kreeg deze prestigieuze Europese prijs voor het project De zaak Coen. Daarmee speelde het museum in 2012 in op de heftige discussie die ontstond rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen in Hoorn. In 2010 en 2012 werd het museum tweede bij de uitreiking van de Artifex Awards, een prijs voor cultureel ondernemerschap. Het museum is in 2015 onderscheiden met de prijs voor de meest aansprekende ondernemer in de Hoornse binnenstad.

Team member
drs. A. (Ad) Geerdink
directeur - beleid, financiën, personeel & organisatie, externe relaties
Team member
drs. C. (Cees) Bakker
digitalisering, vormgeving, tentoonstellingen
Team member
E. (Eugene) Bakker
educatie
Team member
M. (Marian) Vleerlaag
pers & publiciteit
Team member
C. (Corine) Jong
secretariaat, arrangementen
Team member
D. (Deetje) Kaleveld
administratie, winkel, evenementen
Team member
drs. C. (Cecile) Koenjer
projecten en bijzondere activiteiten
Team member
E. (Erna) Wiedeman
coördinatie vrijwilligers en evenementen
Team member
A. (Alice) van der Wiel, BMuseology
collectiebeheer, bruikleenverkeer

Vrijwilligers zijn onmiskenbare krachten voor het Westfries Museum. Wij zijn trots op de ruim 40 medewerkers die zich vol enthousiasme vrijwillig inzetten. Wil jij ook als vrijwilliger werken in een culturele omgeving en een gezellig team? Regelmatig zoeken wij vrijwilligers die affiniteit hebben met geschiedenis en cultuur. Op dit moment hebben wij plek voor gastheren/-vrouwen, tuinvrijwilligers en medewerkers horeca.

 

wij vragen

Wij vragen dat vrijwilligers minimaal 12 uur per maand aanwezig kunnen zijn. Daarnaast willen we graag dat vrijwilligers eens per maand een dagdeel in het weekend werken. Ook vragen wij een Verklaring Omtrent Gedrag. Kijk verder bij de verschillende functies voor details over werkzaamheden en werktijden.

 

wij bieden

Vrijwilligers kunnen bij het Westfries Museum rekenen op een dankbare en prettige samenwerking. Wij werken met een vrijwilligersovereenkomst en vrijwilligersverzekering. Wij belonen onze vrijwilligers met:
• voorbezichtigingen en als eerste op de hoogte van iedere nieuwe expositie
• iedere 2 maanden een rondleiding, stadswandeling of lezing
• eens per jaar een barbecue
• eens per jaar een gezamenlijk uitje
• een gezamenlijke kerstviering
• een presentje met je verjaardag

 

solliciteren als vrijwilliger

Heb je interesse? Het sollicitatieformulier is verkrijgbaar bij de balie van het museum (info@wfm.nl). Met vragen kun je contact opnemen met vrijwilligerscoördinator Erna Wiedeman.
Telefoon: 0652846181; e-mail: e.wiedeman@wfm.nl

gastheren/-vrouwen

Bij het Westfries Museum vinden wij gastvrijheid belangrijk. Onze gastheren en gastvrouwen geven bezoekers een aangenaam verblijf en zorgen ervoor dat bezoekers ons museum met een tevreden gevoel verlaten. Voor deze functie zoeken wij vriendelijke, klantgerichte vrijwilligers die affiniteit hebben met geschiedenis en cultuur. Als gastheer/-vrouw ben je het gezicht van het museum.

Het werk:
• Je loopt rond in het museum. Houd er rekening mee dat ons museum moeilijk begaanbaar is vanwege de vele trappen en niveauverschillen.
• Je bent er voor de beveiliging van de collectie.
• Je bent het aanspreekpunt voor de bezoeker en een wegwijzer in het museum.
• Soms begeleid je de virtual reality tour.
• Soms help je met kleine klusjes zoals schoonmaken en opruimen.
• Werktijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 14.00 uur of van 14.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 13.00 tot 17.00 uur.

Neem bij interesse contact op met vrijwilligerscoördinator Erna Wiedeman.
Telefoon: 0652846181; e-mail: e.wiedeman@wfm.nl

 

medewerk(st)er horeca

Voor het museumcafé en voor de catering bij openingen en recepties zijn wij op zoek naar zelfstandige, klantgerichte en representatieve vrijwilligers.

Het werk:
• Je werkt 1 dagdeel in het weekend in het museumcafé, tussen 13.00 en 16.30 uur. Daar schenk je koffie en thee aan museumbezoekers.
• Je kunt gevraagd worden te helpen met de catering bij recepties en openingen. Deze vinden plaats op wisselende tijden.
• Je draagt bij je werk gastvrijheid uit en bent een aanspreekpunt voor de bezoeker.
• Soms help je met kleine klusjes zoals schoonmaken en opruimen.

Neem bij interesse contact op met vrijwilligerscoördinator Erna Wiedeman.
Telefoon: 0652846181; e-mail: e.wiedeman@wfm.nl

 

tuinvrijwilligers

Voor het onderhoud van onze sfeervolle museumtuin zoeken wij aanpakkers die zich thuis voelen tussen het groen. Tuinvrijwilligers maaien het gras, planten voorjaarsbollen en andere plantjes en wieden onkruid.

Het werk:
• De tuinvrijwilligers komen eens per maand bij elkaar om samen in de tuin te werken. Dat is altijd op een zaterdagochtend, rond 9.00 uur.
• Daarnaast loop je op eigen initiatief de tuin binnen om de planten water te geven of op te ruimen. Dat kan ieder moment van de dag, wanneer het jou uitkomt. De tuinvrijwilligers communiceren met elkaar via een logboek in het tuinschuurtje.

Neem bij interesse contact op met vrijwilligerscoördinator Erna Wiedeman.
Telefoon: 0652846181; e-mail: e.wiedeman@wfm.nl

Ons museum is een open en op samenwerking gerichte organisatie, die midden in de lokale en regionale samenleving staat.

Door samenwerking met andere culturele instellingen streven we naar een zo goed mogelijke gezamenlijke presentatie van het cultuuraanbod en het vergroten van het bereik van onze collectie.

In 2017 is ons museum onder de naam M5  een samenwerking aangegaan met 4 andere stadsmusea en Rijksmuseum Amsterdam. Het gaat om: Het Markiezenhof in Bergen op Zoom, het Westfries Museum in Hoorn, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen, het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Gouda. Met medewerking van het Rijksmuseum wordt de komende jaren een serie van reizende tentoonstellingen samengesteld met de identiteit van Nederland als rode draad.

Op lokaal niveau werkt onze organisatie samen met 17 andere culturele organisaties onder de naam Cultuur Hoorn om gezamenlijk het cultuuraanbod in Hoorn op zo goed mogelijke manier te presenteren. Bijvoorbeeld bij de opening van het nieuwe culturele seizoen in het jaarlijkse Kunst&Cultuurweekend het eerste weekend van september.