Image module

Open Monumentendag Hoorn

Zaterdag 11 september 2021

Zaterdag 11 september is het weer Open Monumentendag. Tussen 11.00 en 17.00 uur zijn er in Hoorn meer dan 30 monumenten te bezichtigen en verschillende activiteiten voor jong en oud.

Niet te missen aan de Roode Steen is het voormalige Statencollege, gebouwd in 1632 en sinds 1881 het Westfries Museum. Hier stond vanaf de 15e eeuw het Proostenhuis, de zetel van de afgevaardigde van de bisschop van Utrecht. Nadat Hoorn voor Willem van Oranje koos, gebruikten de Gecommitteerden Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier in 1596 het pand als vergaderplaats. Dit college kreeg beslag, omdat de regio was afgesloten van de rest van het opstandige Nederland. Het nieuwe gebouw kreeg een kostbare natuurstenen voorgevel. Centraal zie je het wapen van de gecommitteerde Raden, bovenin dat van stadhouder Frederik Hendrik. Op de geveltop zie je zeven leeuwen met de wapens van de in het college vertegenwoordigde steden.

Vanwege veiligheidsmaatregelen biedt het Westfries Museum dit jaar geen gratis toegang, maar met een museumticket ben je van harte welkom in het monumentale gebouw uit 1632. Tickets zijn online verkrijgbaar of aan de kassa.

De educatieruimte van het Westfries Museum Рde Werkplaats van de Gouden Eeuw Рop de 1e verdieping van de Boterhal aan het Kerkplein is wel gratis toegankelijk voor jong en oud tussen 11.00 en 17.00 uur.  Daar kun je kennismaken Professor Alchimistes en zijn laboratorium. Je kan hem helpen met zijn onderzoek naar speciale geuren. Want iedereen weet dat je van vieze geuren ziek wordt en lekker geuren beschermen je misschien tegen de pest! Daarnaast is er doorlopend uitleg over de educatieve mogelijkheden van deze unieke locatie en zijn de medewerkers aanwezig in historisch kostuum.

Lees hier meer over het gebouw.

Bekijk hier de brochure van Open Monumentendag Hoorn.