Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten
Image module

Never a dull moment

Directeur Ad Geerdink

“Ook al ben je niet precies op de hoogte van de plannen, regelmatige bezoekers van de Roode Steen moet opgevallen zijn dat er iets staat te gebeuren bij het Westfries Museum. Al langere tijd staat voor buurpand Roode Steen 15 een bouwhek. Daarachter graven nieuwsgierige archeologen naar de geschiedenis van het monument en de stad. Recent zijn er ook bouwhekken voor het Statencollege verschenen, daar waar de straat is opengehaald om de bijna puntgave, maar loodzware kanonnen te verwijderen die eeuwen geleden op de hoeken van ons gebouw – een rijksmonument – zijn ingegraven. Zelfs een deel van ons karakteristieke historische hekwerk staat inmiddels veilig in een loods. Allemaal voorbereidende werkzaamheden voor de grote restauratie, renovatie en uitbreiding van het Westfries Museum, die in 2023 daadwerkelijk van start gaat en naar verwachting twee-en-half-jaar zal duren.

Maar er komt nog zoveel meer bij kijken! Deel van de voorbereiding zijn bijvoorbeeld de gesprekken die het museum momenteel voert in vijf verschillende klankbordgroepen; gesprekken over de inhoudelijke opzet van het nieuwe museum. We willen namelijk graag weten hoe onze ideeën worden ontvangen. Zien we dingen over het hoofd? Kan het op onderdelen beter? De waardevolle gesprekken leveren hele goede adviezen en suggesties op.

Op 1 januari 2023 gaat het project Vernieuwing Westfries Museum een nieuwe fase in. Op de eerste dag van het nieuwe jaar sluit het museum de deuren voor het publiek. Het museumteam wacht dan een monsterklus, de volledige ontruiming van het museum. De museumcollectie, meer dan 31.000 voorwerpen, wordt in drie maanden tijd ingepakt en verhuist naar een gloednieuw collectiecentrum op industrieterrein Zevenhuis in Zwaag. Projectleider Dieuwertje Wijsmuller vertelt in deze video hoe dat in zijn werk gaat.

Zover is het echter nog niet. Het museum is nog bijna twee maanden open en dus blazen we nog even flink in de bus, met tal van activiteiten. Ook van de sluiting zelf maken we een bijzonder evenement. Wie denkt dat het museum daarna uit beeld verdwijnt, heeft het mis. Ook na de sluiting van de museumpanden aan de Roode Steen blijft het museum zichtbaar en actief. Scholen kunnen de komende twee jaar in de prachtige werkplaats van de zeventiende eeuw op de eerste etage van de Boterhal terecht voor inspirerende lesprogramma’s. Het museum presenteert een boeiende en rijke online tentoonstelling over de Slag op de Zuiderzee, die vanaf januari tot oktober 2023 in afleveringen op het internet verschijnt. En onder het motto ‘Het museum gaat dicht, maar de stad gaat open’ tovert het museum de monumentale Statenpoort om in een startpunt van de ontdekking van de monumentale rijkdom van Hoorn. Deze nieuwe publiekstrekker opent in het voorjaar van 2023. Nooit is de uitspraak ‘never a dull moment’ voor het museum meer van toepassing geweest.”

Ad Geerdink, directeur