Image module

Luisteren naar het verleden

Museum in de Maak-podcast met Ad Geerdink

Nog altijd speelt ons koloniale verleden een rol in onze huidige samenleving. Dit verleden heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van Nederland zoals we dat nu kennen. Hoe hoort een museum om te gaan met onderwerpen die zelfkritiek vereisen en welke rol speelt een museum in het morele debat? Deze vragen staan centraal in aflevering 3 van de 6-delige podcastserie ‘Museum in de Maak’ naar aanleiding van het programma Het Museum van Nederland van Omroep MAX.

Presentator Jörgen Tjon gaat in deze aflevering gesprek met expert koloniaal verleden Lara Nuberg en met onze eigen Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. Tjon behandelt in deze aflevering drie objecten die in het tv-programma zijn ingebracht: de houtmolen, slavernijpoppen en een schaalmodel van de Witte Swaen.

In elk tijdperk worden nieuwe vragen gesteld over de geschiedenis. Die vragen veranderen onze kijk op het verleden, daarom zijn deze vragen en antwoorden zo belangrijk. Het Westfries Museum stelt deze vragen niet alleen aan de bezoekers, maar ook aan zichzelf. En daar gaan we mee door in 2021, met mooie museale gevolgen. Want de geschiedenis wordt nu gemaakt.

De Museum in de Maak-podcast met Ad Geerdink beluister je hier.
Alle verdiepende podcasts van Museum in de Maak beluister je hier.
Zin in meer podcasts en vlogs? Kijk op www.wfm.nl/museum-online.