Image module

Waterstaat MMCC

als de zeespiegel stijgt en nieuwe dijken niet meer helpen

Eeuwenlang bouwden Hollanders dijken om zich tegen het water te beschermen. Van Westfriese Omringdijk, tot Afsluitdijk, Deltawerken en de dijk Lelystad-Enkhuizen. Maar wat als de zeespiegel meer en sneller stijgt dan we nu denken? Wat als nieuwe waterwerken geen oplossing meer bieden? Vijf stadsmusea in Gouda, Hoorn, Bergen op Zoom, Zutphen en Harlingen, legden die vraag voor aan Lola Landschapsarchitecten. Het resultaat is de animatiefilm Waterstaat MMCC, een verrassende inkijk in Nederland waterland 2200.

Nederlanders zijn waterlanders. Geen ander element ligt zo na aan de Nederlandse culturele identiteit. Het water is vriend en vijand, inspiratiebron en uitdaging tegelijk. Met Waterstaat MMCC gaan de opdrachtgevende musea de uitdaging tot omdenken aan. Lola Landscape Architects uit Rotterdam liet zich door een bont gezelschap inspireren voor een scenario waarin de zeespiegel 6 meter is gestegen. De film is een spraakmakend onderdeel van de reizende tentoonstelling Koele Wateren die 28 oktober in Hoorn van start gaat. Op 1 november is de film in Cinema Oostereiland in Hoorn in première gegaan.

Image module
groot deel Nederland onder water

Professor dr. James Kennedy, hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis, geeft in de film de aftrap met een duik in de geschiedenis en de relatie met het water. Landschapsarchitect Eric-Jan Pleister van Lola Landscape Architects toont de land- en waterkaart van Nederland in 2200. De zeespiegel is inmiddels 6 meter gestegen. Een groot deel van Nederland ligt onder water. Wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en fantasten uit de vijf steden brainstormden ter voorbereiding van de film in vijf sessies over mogelijke toekomstscenario’s.

Hoe gaan de steden die onder water raken, zoals Gouda en Hoorn, hiermeee om? Wordt Zutphen de nieuwe hoofdstad van Nederland? Wat gebeurt er op de Friese terp rond Harlingen? Welke rol is weggelegd voor het Brabantse Bergen op Zoom? Stoere vrouwen uit de vijf steden doen in de film verslag: een theatermaker, makelaar, waterschapsdirecteur, pr-adviseur, scholier en mezzo-sopraan Tania Kross. Cabaretier Patrick Nederkoorn verzorgt de voice over. Het eindresultaat is een luchtige film met een serieuze ondertoon.

elke stad een eigen aflevering

In Waterstaat MMCC heeft elke stad zijn eigen aflevering. Deze korte films zijn integraal onderdeel van de tentoonstelling Koele Wateren. Het hart van deze expositie is een oogstrelende selectie van 39 kunstwerken uit de collectie van het Rijksmuseum. Vier eeuwen schilderkunst met water als verbindend thema.  Sommige van deze schilderijen zijn ook te zien in Waterstaat MMCC.
De titels van de afleveringen per stad geven al wat prijs van het resultaat van de brainstormsessies en maken nieuwsgierig: De zilte teelt van Hoorn, Zutphen HanzeCity, Deltaterp Harlingen, Mainport Bergen op Zoom en Gouda Atlantis.

Image module
de makers van Waterstaat MMCC

Waterstaat MMCC is geproduceerd door Metropolisfilm uit Utrecht, in opdracht van M5, het samenwerkingsverband van vijf stadsmusea in Hoorn, Zutphen, Harlingen, Bergen op Zoom en Gouda. De inhoudelijke basis van de film is de toekomstkaart van Nederland, getekend door LOLA Landscape Architects uit Rotterdam. De film is voorbereid in vijf sessies met wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en fantasten uit de vijf steden naar een idee van M5- projectleider Gerard de Kleijn.

M5

In de stichting De Vijf Samenwerkende Musea in Nederland (M5) werken het Stedelijk Museum Zutphen, het Westfries Museum in Hoorn, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen en Museum Gouda samen. In 2017 gingen deze musea een achtjarige samenwerking met elkaar en het Rijksmuseum aan voor een serie reizende tentoonstellingen rond de elementen aarde, water, lucht en vuur. Die krijgen een vertaling in de tentoonstellingsreeks Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren. Centraal daarin staat de vraag in hoeverre het landschap de identiteit van Nederland heeft bepaald.

Op dit moment is de tentoonstelling Lage Landen, die in 2018 van start ging, nog tot en met 27 oktober te zien in Gouda. Op 28 oktober gaat in Hoorn met Koele Wateren een nieuwe reeks van start. Na Hoorn reist Koele Wateren door naar Zutphen, Harlingen, Bergen op Zoom en Gouda. Zie ook www.schattenuithetrijks.nl