De tentoonstelling Lage Landen is een prachtige reis door vier eeuwen Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum. In het Westfries Museum zijn daarnaast een tiental recente aanwinsten uit de eigen collectie te zien uit het legaat Frans le Cocq d’Armandville. De veertig topstukken uit het Rijks zijn onderverdeeld in vier thema’s: Droog en woest, Nat en drassig, Koeien en paarden en Landarbeiders en landheren.

Lage Landen



De intrigerende vraag bij al deze oogstrelende kunstwerken: is er een relatie tussen deze Nederlandse landschappen en onze identiteit? De begeleidende audiotour vol muziek, poëzie en observaties van bekende Nederlanders en deskundigen probeert een antwoord te geven. Socioloog en hoogleraar Paul Schnabel schreef er voor de rijk geïllustreerde tentoonstellingscatalogus een prachtig essay over: Hoe eigenaardig is Nederland?
Atelier NL
Atelier NL, winnaar van de Dutch Design Award 2017, onderzoekt het thema identiteit als onderdeel van de expositie op geheel eigentijdse wijze. Hun vertrekpunt is de 126 km lange Westfriese Omringdijk. Twintig fotopalen nodigen bezoekers van de dijk uit om door het cameraoog van hun mobiele telefoon het West-Friese landschap te ontdekken. De beelden zijn live te zien tijdens de tentoonstelling en op de website www.mijnomringdijk.nl
Lage Landen is de eerste in een reeks met schilderijen uit de collectie van het Rijksmuseum. Na Lage Landen volgen Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren. De ambitieuze tentoonstellingsreeks is het resultaat van een achtjarige samenwerking tussen het Rijksmuseum en M5 stichting de vijf samenwerkende musea in Nederland: Stedelijk Museum Zutphen, Het Hannemahuis in Harlingen, Het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Museum Gouda en Het Westfries Museum. Kijk voor meer informatie op www.schattenuithetrijks.nl.
Na Hoorn reist de tentoonstelling door naar Harlingen (oktober-januari 2019), Bergen op Zoom (maart-mei 2019) Gouda (juli-september 2019).

met dank aan
De tentoonstelling Lage Landen wordt financieel ondersteund door het Mondriaan Fonds, VSBfonds, Stichting Zabawas, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie Janivo Stichting, Stichting dr. Hendrik Muller, Gravin van Bylandt stichting en Stichting Gifted Art.