Teekengenootschap Debutade uit Hoorn bestaat dit jaar 150 jaar. Ter gelegenheid daarvan exposeert Debutade van 23 september 2016 tot 3 oktober 2016 circa 45 werken van leden in het Westfries Museum. Aansluitend exposeert Debutade in schouwburg het Park, Grand Café Turf en verzorgingshuis Westerhaven.

Een speciale expositiecommissie, met deskundigen van buiten, heeft de werken voor de jubileumexpositie in het Westfries Museum geselecteerd. Het gaat om werken waarbij diverse technieken en materialen zijn gebruikt, zoals acryl, aquarel, olieverf, pen, pastel of een combinatie daarvan. De onderwerpen waren vrij. De commissie selecteerde recente werken maar ook werken uit de eerste 60 jaar van Debutade.

Eigen flitstentoonstelling jeugd

De jeugd van Debutade maakt zaterdag 24 september haar eigen flitstentoonstelling. Thema is de Gouden Eeuw. Zaterdagmorgen maken de kinderen in de werkplaats van de Gouden Eeuw (Boterhal) hun eigen inzending: een tekening naar model in historische kleding. Na de lunch trekken de kinderen naar het Westfries Museum. Daar worden hun tekeningen in lijstjes gehangen. Om 13.00 uur is de officiële opening in het bijzijn van ouders en opa’s en oma’s.

Overige exposities

In Schouwburg Het Park hangen in september en oktober circa 15 werken rond het thema podiumkunsten. Het gaat om werken van huidige leden, de gebruikte technieken zijn: olieverf, acryl, collage en gemengde technieken. De jeugd is in oktober en november vertegenwoordigd met een eigen expositie in verzorgingshuis Westerhaven. In Grand Café Turf zijn in november en december circa 25 werken van de huidige leden te zien. Het onderwerp was hier vrij, de gebruikte technieken zijn olieverf, acryl, aquarel en pastel.

Op zondag 4 september, tijdens het Kunst&Cultuur weekend, houdt Debutade open huis in het net nieuw betrokken atelier aan het Breed 12.

Over Debutade

Teekengenootschap Debutade is een van de oudste amateur schilderverenigingen van ons land. Het genootschap kent niet alleen een bloeiende volwassenafdeling (circa 60 leden), maar ook een springlevende jeugdafdeling die dit jaar 110 jaar bestaat. De leden komen zo’n 40 keer per jaar bijeen om onder ervaren begeleiding te schilderen en te tekenen. Beginners en ervaren amateurs vormen gemengde clubs.

Inmiddels is Debutade aan zijn zevende atelier in zijn bestaan toe. Deze zomer betrok het genootschap de begane grond van Breed 12, waarmee Debutade nu ook goed toegankelijk is voor leden met beperkingen.