Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten
Image module

Wie stuur jij een ‘hart onder de riem?’

Valentijnsactie met knipkunstkaarten van het Westfries Museum

Op afstand een liefdevolle knuffel geven, dat kan met de Valentijnsactie van het Westfries Museum uit Hoorn. Beeldend kunstenaar Eline Janssens zette deze knipkunstactie samen met het museum op touw omdat de tentoonstelling ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de Kunst’ niet meer te bezoeken zal zijn. De einddatum is namelijk op Valentijnsdag 14 februari, maar de musea zijn nog gesloten tot 2 maart. Met de te downloaden knipbladen van de website kan men naar hartenlust zelf knippen. Maak je eigen knipkunstkaart om op Valentijnsdag iemand een hart onder de riem te steken.

download hieronder de instructies voor het knippen van de Valentijns-knipkunstkaarten

Met de tentoonstelling ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst’ bracht Eline Janssens een eerbetoon aan de zeventiende-eeuwse knipkunstenares Joanna Koerten, een beroemdheid in haar tijd: ze werd zelfs de Rembrandt met de schaar genoemd. Eline Janssens gebruikt in haar eigen beeldend werk in de openbare ruimte elementen uit de knipkunst zoals open/dicht, spiegelingen en silhouetten. De wonderschone expositie opende op 8 maart 2020, een paar dagen voor de eerste lockdown. Doordat veel bezoekers nog niet de kans hadden gekregen te genieten van de knipkunst door de eeuwen heen, werd de expositie verlengd tot en met 14 februari. Ook ditmaal gooide een nieuwe lockdown roet in het eten.

liefdesbetuiging op afstand

Maar Eline Janssens bedacht een creatieve oplossing om haar liefde voor het werken met de schaar toch zoveel mogelijk te verspreiden. Ze maakte knipbladen en inspirerende voorbeelden waarmee iedereen zelf aan de slag kan. Deze zijn thuis uit te printen voor het creëren van een eigengemaakte kunstzinnige Valentijnskaart. Want juist nu is een beetje extra aandacht zo welkom. Of zoals Eline Janssens het zelf verwoord: “In een tijd waarin 1,5 meter de gewenste afstand is tussen mensen, gaan we nieuwe vormen bedenken die onze genegenheid voor de ander duidt. Of we blazen een oud gebruik nieuw leven in. De normale dikke pakkerd, stevige handdruk of omhelzing moeten plaats maken voor ‘een liefdesbetuiging op afstand’. Brieven of kaarten zijn effectieve vormen om grenzen te overstijgen en het gevoel van echt samenzijn te creëren. Liefdesbrieven of lieve kaartjes zijn een blijk van hoop op binnenkort weer samenzijn.”

Image module
Image module
Image module
Image module
Image module
Image module
love is in the air

Wil jij iemand laten weten dat je hem/haar graag de hand drukt, aan het hart drukt, omhelst, een pakkerd geeft? Download dan de knipbladen van het Westfries Museum en combineer naar hartenlust allerlei vormen tot een echte liefdes-knipkunstwerk. Heb je meerdere mensen die je wil laten weten dat je van hen houdt? Voor iedere vorm van liefde, genegenheid, verlangen, hoop en geloof zijn afbeeldingen te knippen. De knipactie bestaat uit pdf’s met daarop allerlei vormen die je in kan zetten voor het maken van een knipkunstwerk naar eigen goeddunken. Laat zo via de post je eigen ‘Love in the air’ bezorgen.

met de verwondering van een kunstkamer

Eline Janssens, beeldend kunstenaar van nu, is gegrepen door de beeldtaal en de expressieve kracht van knipkunst. In haar robuuste werk in de openbare ruimte stoft zij met overtuiging het wat belegen imago van deze kunstvorm af. Voor de expositie van papier in het Westfries Museum heeft Eline Janssens zich laten inspireren door leven en werk van de 17e-eeuwse knipkunstenaar Joanna Koerten, een beroemdheid in haar tijd. Joanna Koerten wordt gezien als het grootste genie dat deze kunstvorm in Nederland heeft voortgebracht. Eline Janssens knipte onder andere een enorm poppenhuis met scenes uit het leven van Joanna Koerten. Kijk maar in onderstaande korte vlog:

de Lady Gaga van de 17e eeuw

Joanna Koerten had een bijzondere positie voor een vrouw in die tijd. Haar faam is vastgelegd in haar ‘journal/vriendenboekje’: een Liber Amicorum genoemd. Beroemde tijdgenoten gaven daarin hoog op van haar geweldige karaktertrekken en haar kunst. Eline Janssens: “Een vrouwelijke kunstenaar in die tijd is een uitzondering, maar haar werk getuigt dan ook van een enorme toewijding en een uitzonderlijk kunstzinnig oog. In dat opzicht had Koerten haar tijd mee, knipkunst was de grootse kunstvorm in de 17e en 18e eeuw. Het Westfries Museum beheert de grootste collectie knipkunst van Nederland en voor de expositie heb ik daar een speciale selectie uit gemaakt. De tentoonstelling wordt daarmee een ontdekkingsreis: een soort kunstkabinet met nieuw en traditioneel werk van papier. Daarin kun je eenzelfde vorm van verwondering ervaren als de bezoekers van Koertens kunstkamer toen.”

Meer weten over het leven van Joanna Koerten? Eline Janssens vertelt erover in deze boeiende podcast:

van geknipt glas tot gelaserd papier

Behalve een eerbetoon aan knipminerva Joanna Koerten is de expositie ook een ode aan de knipkunst zelf. Alles in de door Eline Janssens samengestelde en vormgegeven expositie is een uitdrukking van de grote visuele kracht en eindeloze toepassingsmogelijkheden van deze kunstvorm. Het gesamtkunstwerk wordt gecompleteerd met objecten van geknipt glas van Bernard Heesen en werken van gelaserd papier van Ferry Staverman. Ook daarin wordt immers gewerkt met open en dicht, met spiegeling en silhouetten waarmee je een sprookjesachtige wereld creëert. Knipkunst is een sprookjesachtige maar serieuze kunstvorm, een aspect dat auteur en NRC-columnist Atte Jongstra op de opening benadrukte. Maar papier is ook het nieuwe yoga, aldus Astrid van der Hulst, hoofdredacteur van het magazine Flow, die op 8 maart 2020 de expositie officieel opende.

Image module
Image module
Image module

impressies van de tentoonstelling in het Westfries Museum.

Image module
Image module
Image module

impressies van de opening van de tentoonstelling in de Noorderkerk in Hoorn.

zelf kunst knippen

Eline Janssens tovert een nieuwe wereld door middel van de kunst van het knippen. Daarbij daagt ze de bezoeker uit om zelf ook de schaar ter hand te nemen.

Graag thuis knippen? Kijk hier een van Elines digitale workshops.