Image module

Janssens & Koerten

geknipt voor de kunst

Het Westfries Museum in Hoorn presenteert van 8 maart t/m 27 september de betoverende en uitdagende expositie ‘Janssens en Koerten | Geknipt voor de kunst’. Eline Janssens, beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker, brengt hiermee een ode aan de zeventiende-eeuwse knipkunstenaar Joanna Koerten, een beroemdheid in haar tijd. Eline Janssens tovert een nieuwe wereld door middel van de kunst van het knippen, waarbij de bezoeker in het ateliergedeelte wordt uitgedaagd om zelf ook de schaar ter hand te nemen.

Eline Janssens, beeldend kunstenaar van nu, is gegrepen door de beeldtaal en de expressieve kracht van knipkunst. In haar robuuste werk in de openbare ruimte stoft zij met overtuiging het wat belegen imago van deze kunstvorm af. Voor de expositie van papier in het Westfries Museum heeft Eline Janssens zich laten inspireren door leven en werk van de zeventiende-eeuwse knipkunstenaar Joanna Koerten, een beroemdheid in haar tijd. Joanna Koerten wordt gezien als het grootste genie dat deze kunstvorm in Nederland heeft voortgebracht.

met de verwondering van een kunstkamer

Een bijzondere positie voor een vrouw in die tijd. Koertens faam is vastgelegd in haar ‘journal/vriendenboekje’: toentertijd een Libra Amicorn genoemd. Beroemde tijdgenoten gaven daarin hoog op van haar geweldige karaktertrekken en haar kunst. Eline Janssens: “Een vrouwelijke kunstenaar in die tijd is een uitzondering, maar haar werk getuigt dan ook van een enorme toewijding en een uitzonderlijk kunstzinnig oog. In dat opzicht had Koerten wel haar tijd mee, want knipkunst was de grootse kunstvorm in de 17e en 18e eeuw. Daar getuigt de selectie van die ik speciaal hiervoor maakte uit de grote collectie knipkunst van het Westfries Museum. De tentoonstelling wordt daarmee een ontdekkingsreis: een soort kunstkabinet met nieuw en traditioneel werk van papier waarin je eenzelfde vorm van verwondering kunt ervaren als de bezoekers van Koertens kunstkamer toen.”

Image module
Image module
Image module
van geknipt glas tot gelaserd papier

Behalve een eerbetoon aan knipminerva Joanna Koerten is de expositie ook een ode aan de knipkunst zelf. Alles in de door Eline Janssens samengestelde en vormgegeven expositie is een uitdrukking van de grote visuele kracht en eindeloze toepassingsmogelijkheden van deze kunstvorm. Van het speciaal voor deze tentoonstelling ‘geknipte’ poppenhuis, waarin het leven
Joanna Koerten wordt verbeeld, tot de verrassende rariteitenkabinetten waarin de fraaie en diverse knipkunst van het Westfries Museum in thema’s wordt gepresenteerd. Het Westfries Museum beheert niet voor niets de grootste museale collectie knipkunst van Nederland.
Het gesamtkunstwerk wordt gecompleteerd met objecten van geknipt glas van Bernard Heesen en werken van gelaserd papier van Ferry Staverman. Ook daarin wordt immers gewerkt met open en dicht, met spiegeling en silhouetten waarmee je een sprookjesachtige wereld creëert. Knipkunst is een sprookjesachtige maar serieuze kunstvorm, een aspect dat auteur en NRC-columnist Atte Jongstra op de opening benadrukte.

kom zelf ook kunst knippen!

Het werken met papier wordt vandaag de dag echter ook gebruikt als creatieve mindfulness en beleeft hiermee een sterke opmars. Daarom opende Astrid van der Hulst als hoofdredacteur van Flow Magazine deze expressieve expositie. En net als Joanna Koerten nodigt Eline Janssens de bezoeker dan ook uit om zelf de schaar ter hand te nemen. Zowel jong als oud kan na het kijken naar de kunst zelf kunst maken. Inspirerende voorbeelden dagen uit om zelf spontaan mee te knippen in het speciale ateliergedeelte, daarnaast zijn er meerdere workshops en openbare evenementen rondom thema’s.

workshops en openbare evenementen

Knipkunst is een wereldkunst. Het wordt mondiaal ingezet bij viering, herdenking en ter illustratie van gebeurtenissen. Want knipkunst is in staat om belangrijke gebeurtenissen luchtig onder de aandacht te brengen. In de evenementen en workshops ‘Geknipt voor de kunst’ van het Westfries Museum wordt ingezoomd op de beeldelementen die knipkunst hun heel eigen luchtig, mysterieus of sprookjesachtig karakter geven.

We maken illustraties, slingers, beeldengroepen en bloemstillevens. We knippen voor de vrijheid en we knippen uit liefde voor papa. Uiteraard komt de techniek van het knippen ook aan de orde. Iedere workshop wordt afgesloten met een eigen geknipt kunstwerk dat mee naar huis gaat.

De workshops worden gegeven op elke laatste vrijdagochtend van de maand (m.u.v. juli en aug) door kunstenaar Eline Janssens, tenzij anders aangegeven. (Let op: inschrijven voor de workshops is verplicht!) Naast de specifieke workshops zijn er openbare evenementen zonder inschrijving of kosten. In het speciaal daarvoor ingerichte atelier in het museum kun je aan de hand van aansprekende voorbeelden spontaan meewerken aan een groot kunstwerk (Knippen voor de Vrijheid) of een kunstwerkje maken om mee te pronken (Papier voor Papa en Pronken met Papier).

Evenementen
(kosteloos, inbegrepen bij het entreeticket)

Zondag 12 april: Knipkunst Mondiaal

Wajangpoppen en silhouetfiguren kennen we o.a. uit Turkije, Egypte en Indonesië. In deze workshop maak je je eigen silhouetfiguren en je maakt daarmee een fraaie compositie of verhaaltje. Voorbeelden en materiaal zijn aanwezig.

Zaterdag 25 en zondag 26 april: Knippen voor de Vrijheid

Het is Museumweek van 20 tot en met 26 april. Daarom gaan we in het weekend van 25 en 26 april duiven knippen voor de vrijheid. Hoe meer duiven, hoe groter de mobile voor de vrijheid. Dit kunstwerk hangt vanaf 8 april tot en met 10 mei op de tentoonstelling 75 jaar Vrijheid in Pop-up Museum Expoost aan de Roode Steen in Hoorn. Zo dijt de vrijheid steeds verder uit en geven we samen dit kostbare gedachtegoed door.

Zondag 14 juni: Papier voor Papa!

Kids knippen kunst voor vaderdag. Vaderdag valt dit jaar op 21 juni, dus knip de zondag ervoor mee aan de meest originele en kunstzinnige Vaderdagverrassing ooit. Geniet eerst samen van de voorstelling van het schimmenspel, daarna kunnen alle kinderen sprookjes en dieren knippen uit speciale voorbewerkte knipbladen. (Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang tot het museum.)

Zondag 13 september: Knipkunst uit liefde en verlangen

Knipkunst wordt mondiaal ingezet om te getuigen van liefde en verlangen. In deze workshop verwerken we symbolen als harten, pijlen, kussen, vlammen en ankers tot een kunstwerk waarmee u van uw liefde kan getuigen. Deze workshop wordt voorafgegaan door een speciale rondleiding waarin we op zoek gaan naar de aanwezige symbolen die in de kunst gebruikt worden om liefde en verlangen te verbeelden.

Workshops
Kosten per workshop: € 15,- (incl. koffie/thee)

Workshops

Elke laatste vrijdag van de maand (maar niet in juli en aug!)
Aanvang/duur: 10.00 t/m 12.30 uur
Kosten per workshop: € 15,- (incl. koffie/thee)

U kunt reserveren door op de workshopnaam te klikken!

Vrijdag 27 maart: Duiven knippen voor gevorderden

Knipkunst ontleent haar kracht aan haar luchtigheid. Tijdens deze workshop wordt ingegaan op de vele verschillende manieren waarop decoraties met een schaar of mesje in papier gemaakt kunnen worden. Heb je duiven geknipt op het evenement van 15 maart en smaakt dat naar meer? Knip dan mee met de gevorderden in het kader van 75 jaar Vrijheid in Nederland. Tijdens deze workshop knippen we (nog sierlijker) duiven voor de reusachtige mobile die vrijheid symboliseert. Dit kunstwerk hangt vanaf 8 april tot en met 10 mei op de tentoonstelling 75 jaar Vrijheid in Pop-up Museum Expoost aan de Roode Steen in Hoorn.

Vrijdag 24 april: Zeg het met geknipte bloemen

Op de tentoonstelling hangen verschillende papieren bloemstillevens. Bloemstillevens zijn tijdloos en ontlenen hun zeggingskracht aan materiaal- en kleurgebruik, en aan hun compositie. In deze workshop laten we ons inspireren door de aanwezige bloemstillevens op de tentoonstelling en maken zelf een kunstwerk met papieren bloemen in een vaas.

Vrijdag 29 mei: Sprookjes knippen

Hans Christiaan Andersen deed het, Matisse deed het, Picasso deed het en moderne kunstenaars doen het: illustraties voor boeken en films maken met behulp van knipkunst. Leer in deze workshop hoe je een verhaal, sprookje of uitdrukking kracht bij kan zetten door er een geknipte illustratie van te maken.

Vrijdag 26 juni: Silhouetten knippen

In het logo van ‘Janssens & Koerten | Geknipt voor de kunst’ is het duidelijk te zien: het silhouet is de basis van de knipkunst. Met silhouetten kun je fantasie werelden creëren en krachtige beeldmerken maken. Hoe doe je dat? In deze workshop combineren we silhouetknippen met collages maken en werken toe naar de uitbreiding van het begrip silhouetkunst.

Vrijdag 25 september: Pronken met papier – voor schaarminervas (knippen en snijden)

Mondiaal wordt er gepronkt met papier. Van mode tot machtssymbool. Met prachtig geknipte kunstwerken maak je indruk, dat is al zolang er papier bestaat. Papier leent zich namelijk eenvoudig voor het maken van mode en machtssymbolen. In deze workshop gaan we in op de beeldtaal en technieken die mensen als Karl Lagerfeld, Hans Christiaan Andersen, Victor & Rolf en de Afrikaanse kunstenaar William Kendridge inzetten om te pronken met papier.

Naast deze workshops zullen waarschijnlijk nog meer thema-workshops volgen. Houdt deze website en de Facebookpagina van het Westfries Museum in de gaten.