Image module

Janssens & Koerten

geknipt voor de kunst

Het Westfries Museum in Hoorn presenteert t/m 14 februari 2021 de betoverende en uitdagende expositie ‘Janssens en Koerten | Geknipt voor de kunst’. Eline Janssens, beeldend kunstenaar en tentoonstellingsmaker, brengt hiermee een ode aan de 17e-eeuwse knipkunstenaar Joanna Koerten, een beroemdheid in haar tijd.

Image module
Image module
Image module
zelf kunst knippen

Eline Janssens tovert een nieuwe wereld door middel van de kunst van het knippen. Daarbij daagt ze de bezoeker uit om zelf ook de schaar ter hand te nemen – zowel thuis als in het ateliergedeelte van de expositie (uiteraard op veilige wijze, coronaproof dus).

Graag thuis knippen? Kijk hier een van Elines digitale workshops.
met de verwondering van een kunstkamer

Eline Janssens, beeldend kunstenaar van nu, is gegrepen door de beeldtaal en de expressieve kracht van knipkunst. In haar robuuste werk in de openbare ruimte stoft zij met overtuiging het wat belegen imago van deze kunstvorm af. Voor de expositie van papier in het Westfries Museum heeft Eline Janssens zich laten inspireren door leven en werk van de 17e-eeuwse knipkunstenaar Joanna Koerten, een beroemdheid in haar tijd. Joanna Koerten wordt gezien als het grootste genie dat deze kunstvorm in Nederland heeft voortgebracht. Eline Janssens knipte onder andere een enorm poppenhuis met scenes uit het leven van Joanna Koerten. Kijk maar in onderstaande korte vlog:

de Lady Gaga van de 17e eeuw

Joanna Koerten had een bijzondere positie voor een vrouw in die tijd. Haar faam is vastgelegd in haar ‘journal/vriendenboekje’: een Liber Amicorum genoemd. Beroemde tijdgenoten gaven daarin hoog op van haar geweldige karaktertrekken en haar kunst. Eline Janssens: “Een vrouwelijke kunstenaar in die tijd is een uitzondering, maar haar werk getuigt dan ook van een enorme toewijding en een uitzonderlijk kunstzinnig oog. In dat opzicht had Koerten haar tijd mee, knipkunst was de grootse kunstvorm in de 17e en 18e eeuw. Het Westfries Museum beheert de grootste collectie knipkunst van Nederland en voor de expositie heb ik daar een speciale selectie uit gemaakt. De tentoonstelling wordt daarmee een ontdekkingsreis: een soort kunstkabinet met nieuw en traditioneel werk van papier. Daarin kun je eenzelfde vorm van verwondering ervaren als de bezoekers van Koertens kunstkamer toen.”

Meer weten over het leven van Joanna Koerten? Eline Janssens vertelt erover in deze boeiende podcast:

van geknipt glas tot gelaserd papier

Behalve een eerbetoon aan knipminerva Joanna Koerten is de expositie ook een ode aan de knipkunst zelf. Alles in de door Eline Janssens samengestelde en vormgegeven expositie is een uitdrukking van de grote visuele kracht en eindeloze toepassingsmogelijkheden van deze kunstvorm. Het gesamtkunstwerk wordt gecompleteerd met objecten van geknipt glas van Bernard Heesen en werken van gelaserd papier van Ferry Staverman. Ook daarin wordt immers gewerkt met open en dicht, met spiegeling en silhouetten waarmee je een sprookjesachtige wereld creëert. Knipkunst is een sprookjesachtige maar serieuze kunstvorm, een aspect dat auteur en NRC-columnist Atte Jongstra op de opening benadrukte. Maar papier is ook het nieuwe yoga, aldus Astrid van der Hulst, hoofdredacteur van het magazine Flow, die op 8 maart 2020 de expositie officieel opende.

Image module
Image module
Image module

impressies van de opening van de tentoonstelling in de Noorderkerk in Hoorn.

knip jezelf uit het isolement: ‘Groeten uit Hoorn’

In de (na)zomer van 2020 treedt het Westfries Museum buiten zijn muren. De knipkunstexpositie gaat op reis naar verschillende zorgcentra en verzorgingshuizen. Eline Janssens brengt daar graag bijzondere knipkunst naar toe via een mini-expositie, maar neemt ook haar enthousiasme over de kunst van het knippen mee. Ze daagt ouderen uit zelf de schaar ter hand te nemen in het project ‘Groeten uit Hoorn’. Juist in een periode van vakantie waarin familie veelal weg is met de effecten van de coronamaatregelen, is dit een positieve manier om zelf aan de slag te gaan met het eigen talent. En het resultaat mag gezien worden, zowel in kleine exposities in de verzorgingshuizen zelf als de toevoegingen aan de expositie in het Westfries Museum. Daar mogen alle deelnemers in september gratis met familie of verzorgers naar toe. Voor openingstijd en rolstoelvriendelijk kan men samen veilig genieten in het Westfries Museum van de wonderbaarlijke knipkunstexpositie en de eigen kunstige bijdragen daaraan.