Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten
Image module

Activiteiten rondom Hoge Luchten

met extra aandacht voor toegankelijkheid en beleving

Over de tentoonstelling Hoge Luchten

 

Een lust voor het oog: de tentoonstelling Hoge Luchten toont 40 onbekende parels uit de collectie van het Rijksmuseum – verrijkt met pronkstukken uit de eigen collectie van het Westfries Museum. Schilderijen over lucht boven én in steden met als thema ‘Stadslucht maakt vrij’. De tentoonstelling Hoge Luchten – de derde in de vierdelige tentoonstellingenreeks ‘Schatten uit het Rijks’ – is in Hoorn te zien van 6 augustus tot en met 27 november 2022.

Lees meer over de tentoonstelling Hoge Luchten

Verhaal
op
zaal

Verhaal op zaal

Kijken met andere ogen kan bij Hoge Luchten op elke doordeweekse dag om tien over het hele uur. Dan nodigen we je uit om je zintuigen op scherp te zetten en een schilderij van de Rijksmuseumcollectie anders te beleven. Een speciaal getrainde medewerker vertelt het verhaal van het schilderij, ondersteund met attributen. Je hoort, ziet, proeft of voelt het verhaal. Het is een waardevolle extra beleving op het museumbezoek: door het persoonlijke contact met uitleg beleef je meer en krijg je handvatten om op andere wijze te kijken en na te denken. De activiteiten zijn voor iedereen: jong en oud, ook als er een visuele of auditieve beperking is.

Collegereeks Museum-
JeugdUniversiteit

Image module

Nieuwsgierige kinderen kunnen vanaf september in het Westfries Museum terecht voor een speciale collegereeks van de MuseumJeugdUniversiteit. Drie superleuke en interessante lessen op zondag over lucht, wolken en wind. Dit sluit mooi aan bij de tentoonstelling Hoge Luchten. De colleges vinden plaats op 18 september, 23 oktober en 13 november 2022.
Lees meer >>

Activiteiten
voor
scholen

Image module

Bij de tentoonstelling Hoge Luchten zijn vanuit het samenwerkingsproject Schatten uit het Rijks diverse educatieve programma’s beschikbaar. Zoals de methodiek ‘Samen kijken = meer zien’ of het lespakket ‘Stadslucht maakt vrij’ waarin leerlingen met elkaar in gesprek gaan over de onderzoeksvraag ‘Wat betekent vrijheid voor jou in je eigen stad? Waarna zij dit op een creatieve manier verwerken. Scholen kunnen hier gratis gebruik van maken. Alle educatieve programma’s zijn te boeken via educatie@wfm.nl.
Lees meer >>

Special
Guest
Programma

Image module

Voor de tentoonstelling Hoge Luchten is er, in samenwerking met diverse belangenverenigingen, een Special Guest Programma samengesteld voor mensen met een hulpvraag. Het betreft onder andere bijeenkomsten voor mensen in een rolstoel en/of met een visuele of auditieve beperking. Lees meer >>