Image module

het gebouw

waan u direct in de Gouden Eeuw

Het Westfries Musem is gevestigd in het oude Statencollege, een statig Rijksmonument. De monumentale huisvesting geeft het museum een bijzonder karakter. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de ‘gouden’ 17e eeuw.

Het Statencollege werd in 1632 gebouwd voor de Gecommitteerde Raden van West-Friesland en het Noorderkwartier. In dit bestuursorgaan waren zeven steden vertegenwoordigd. De wapens daarvan zijn terug te vinden op de getrapte gevel en in de vergaderzaal, de huidige schutterijzaal. Het Statencollege verrees op de plek van één van de eerste stenen huizen van Hoorn, het Proostenhuis. De laatmiddeleeuwse gewelfkelder is één van de weinige overblijfselen van dit pand.

Sinds 1881 is het Westfries Museum gehuisvest in dit pand. In 1994 werd het museum uitgebreid met een gemeentelijk monument dat oorspronkelijk uit twee huizen bestond. Deze kregen één voorgevel in classicistische stijl, naar een ontwerp van architect Leendert Viervant.

Het monumentale hek dat de binnenplaats afsluit, dateert uit 1729. Achter het museum ligt een binnentuin, waar gevelstenen en andere ornamenten afkomstig van monumenten uit Hoorn te zien zijn.

Image module
Image module
Image module
Image module