De handtekening van het Westfries Museum

Het Westfries Museum houdt zich bezig met de Gouden Eeuw. Een periode uit de geschiedenis waarin West-Friese handelssteden als Enkhuizen, Hoorn en Medemblik tot grote bloei komen en spelers van formaat worden in een internationaal handelsnetwerk.

Het museum leidt de bezoeker op verschillende manieren binnen in deze zeer belangrijke episode uit de geschiedenis van West-Friesland.

In het monumentale zeventiende-eeuwse Statencollege  worden de belangrijkste objecten uit de museumcollectie getoond. De wijze van presenteren is klassiek en heel sfeerrijk. De combinatie van monumentale ruimten en voorwerpen uit dezelfde tijd maakt dat de bezoeker zich even in de Gouden Eeuw waant. Met eigentijdse middelen (audiotours, QR codes) die geen inbreuk maken op de sfeer, wordt de collectie toegelicht.

Voor de tentoonstellingen en activiteiten kiest het museum een andere insteek. Hoe boeiend de episode ook is, belangstelling voor de Gouden Eeuw is geen gegeven. Het museum ziet het als zijn taak om de eigen collectie en het eigen verhaal voortdurend nieuwe relevantie te geven, door een brug te slaan naar de belevingswereld van de hedendaagse bezoeker. In tentoonstellingen en activiteiten worden daarom voortdurend verrassende verbindingen gelegd tussen het heden en verleden.