Image module
Image module

geknipt voor Oekraïne

knip een duif voor vrijheid en tegen de oorlog in Oekraïne

De Oekraïense president Zelensky heeft de hele wereld opgeroepen om vandaag, 24 maart 2022, te protesteren tegen de oorlog met Rusland die precies een maand geleden begon. Want, zo vertelt hij in zijn video-oproep: “De oorlog van de Russen is niet alleen een oorlog tegen Oekraïne. Rusland is een oorlog begonnen tegen de vrijheid van iedereen in Europa, van iedereen ter wereld.” Het Westfries Museum geeft gehoor aan zijn oproep door haar actie  ‘Geknipt voor onze helden’, die zij in samenwerking met knipkunstenaar Eline Janssens organiseerde voor de helden in de zorg tijdens de coronapandemie, nu in te zetten voor de helden in Oekraïne die vechten voor hun vrijheid.

hoe doe je mee met de actie?

Op deze pagina vind je diverse sjablonen voor een witte duif. Knip een witte duif uit, zet er een persoonlijke boodschap op en/of een Oekraïense vlag, en hang deze duidelijk zichtbaar voor je raam. Laat ons weten dat je meedoet met de actie door jouw duif met ons te delen op sociale media met de hashtag #gekniptvooroekraine. Met dit vederlichte gebaar laten we samen zien dat we vóór vrijheid en tegen de oorlog zijn, en steken we iedereen die door deze oorlog wordt geraakt een hart onder de riem.

Image module

waarom een witte duif?

De witte duif is een krachtig symbool. De vogel staat voor vrede, de levensgeest en zorg hebben voor elkaar. Maar de witte duif staat ook voor liefde en hoop. En dat is wat Oekraïne, en haar inwoners, hard nodig heeft in deze onzekere tijd.
Wil je meer weten over de duif als symbool, klik dan hier.

hoe knip je een duif?

Image module
Image module
Image module

Kies een van de sjablonen hieronder en volg de instructie van knipkunstenaar Eline Janssens. Uiteraard mag je ook zelf een duif ontwerpen.

downloads

Klik hieronder op de titel boven het sjabloon om het deze te downloaden.

kijk hieronder naar het instructiefilmpje van Eline Janssens

hoe knip ik een duif? | video |

Eline Janssens geeft tips