exposities

prikkelende tentoonstellingen

nu in het Westfries Museum

De schat van Westwoud
Zilverschat
t/m september 2017
Banner image

Drie Westfriese detectorarcheologen hebben op een akker  in het Noord-Hollandse Westwoud (gemeente Drechterland) bijna 90 zilveren munten gevonden. Ze dateren uit de periode 1542-1571.

Kaap Hoorn in Virtual Reality
Kaap Varen
het hele jaar door
Banner image

Wilt u zich even Jacob le Maire en Willem Schouten voelen, die in 1616 als eersten met hun schip de Eendracht Kaap Hoorn rondden? Dat kan in het Westfries Museum, in de allernieuwste virtual reality presentatie Kaap Varen.

de Halve Maen

welkom aan boord!
avondzeilen op de Halve Maen
Banner image

Meevaren op de vrijdagavond (mei tot en met september 2017) op de Halve Maen is heel bijzonder. U kunt ook meevaren!

reserveer nu

straks in het Westfries Museum

De gestolen kunst uit de Oekraïne
gestolen kunst terug uit Oekraïne
Banner image

Van 14 oktober 2017 tot en met 12 februari 2018 is er in het museum de tentoonstelling ROOFGOED te zien.

Kunstdiefstal is in Nederland aan de orde van de dag. Kunstdieven slaan hun slag in musea, kunsthandels, bij kunstenaars, in kerken en archieven. Particulieren zijn veruit het vaakst slachtoffer. Ondanks de grote impact, is er toch maar weinig bekend over deze vorm van criminaliteit.

De tentoonstelling ‘Roofgoed. Kunstdiefstal in Nederland’ brengt hier verandering in. Voor het eerst wordt dit verschijnsel in al zijn facetten belicht. Van de motieven van de daders en de opsporing tot het leed voor de slachtoffers.

Dit gebeurt aan de hand van een dertigtal kunstvoorwerpen die met elkaar gemeen hebben dat ze ooit werden gestolen. Ieder van deze voorwerpen vertelt een heel eigen verhaal. Samen geven deze verhalen u als bezoeker een goed inkijkje in de wereld van de kunst- en antiekcriminaliteit.

In een audiotour, verlevendigd door levensgrote illustraties van de bekende tekenaar Erik Kriek, hoort u het verhaal van negen geruchtmakende kunstdiefstallen. Ook de slachtoffers komen aan het woord in een speciale videopresentatie.

Dat juist het Westfries Museum deze  tentoonstelling organiseert, is geen toeval. Het museum was zelf in 2005 slachtoffer van een geruchtmakende inbraak, waarbij  24 oude meesters en 70 stuks zilverwerk werden gestolen. Vijf schilderijen werden in slechte conditie in Oekraïne teruggevonden. Op de tentoonstelling zijn ze, na een grondige restauratie, weer in hun oude glorie te bewonderen.

zie hier het videoverslag