exposities

prikkelende tentoonstellingen

Ons museum is voor langere tijd gesloten vanwege een ingrijpende restauratie, verbouwing en vernieuwing. Blijf op de hoogte via onze nieuwe tijdelijke website op westfriesmuseum.nl.

Hoge Luchten

Schatten uit het Rijks
Afgelopen
Banner image

Een lust voor het oog: de tentoonstelling Hoge Luchten toont 40 onbekende parels uit de collectie van het Rijksmuseum – verrijkt met pronkstukken uit de eigen collectie van het Westfries Museum. Schilderijen over lucht boven én in steden met als thema ‘Stadslucht maakt vrij’. De tentoonstelling Hoge Luchten – de derde in de vierdelige tentoonstellingenreeks ‘Schatten uit het Rijks’ – is vanaf 6 augustus 2022 in het museum te zien.

Lees meer >>

Pala – Nutmeg tales of Banda

vernieuwende online expositie
online expositie
Banner image

Hoe ver reikt de echo van een historische gebeurtenis? Ver, zo blijkt in het geval van de genocide op Banda. Nog altijd, 400 jaar na dato, houden de gruwelijke en ontwrichtende gebeurtenissen op de nootmuskaat-eilanden de ‘hearts and minds’ van mensen bezig; op Banda, in Indonesië en Nederland. Ze roepen niet alleen belangstelling en interesse, maar ook emotie op. Misschien vandaag de dag wel meer dan ooit tevoren.

Vanaf 8 mei 2021 is Pala – Nutmeg tales of Banda te zien en te beleven op pala.wfm.nl: een vernieuwende online presentatie over de rijke geschiedenis en cultuur van de Banda-eilanden. Pala (Indonesisch voor nootmuskaat) vult het beeld over Banda en de gebeurtenissen in 1621 aan met nieuwe en kritische perspectieven. De meerstemmige expositie biedt ruimte voor het Bandanese verhaal en voor de gezichtspunten van de Molukse gemeenschap in Nederland.

Lees verder >>

Beleef de Gouden Eeuw in Hoorn
Stad van de Gouden Eeuw
het hele jaar door
Banner image

Wie  de havenstad Hoorn bezoekt kan het niet missen. Hoorn is ‘Stad van de Gouden Eeuw’. Wandel door de historische binnenstad en je ziet de sporen van dat rijke verleden overal. Bezoek het museum of Museumhuis Bonck.

Lees verder >>

in virtual reality
Batavia 1627
het hele jaar door
Banner image

Met de nieuwste virtual reality technieken komt Batavia in 1627 tot leven. Breng een bezoek in vogelvlucht over de stad met zijn Kasteel, haven, stad en omgeving. Het museum heeft hiervoor een speciale zaal met 30 stoelen en VR brillen ingericht.

Lees verder >>

Tentoonstellingsarchief

selectie uit voorgaande jaren
Onze relatie met dieren door de eeuwen heen
DIERBAAR (2022)
Banner image
De betovering van beschilderd behang
Ambacht aan de wand (2021)
Banner image
geknipt voor de kunst
Janssen & Koerten (2020)
Banner image
parels uit het Rijksmuseum
Koele Wateren (2020)
Banner image
De droom van Cornelis Chastelein
Depok (2019)
Banner image
Haute Couture van Sepehr Maghsoudi
Gold Thread (2014)
Banner image
fotografische bloemstillevens
Bas Meeuws (2013)
Banner image
Bloemportretten door Dennis A-Tjak
Indische Pracht (2018)
Banner image
Landschappen uit het Rijksmuseum
Lage Landen (2018)
Banner image
30 jaar kunstdiefstal in Nederland
Roofgoed (2017)
Banner image