educatie

Leren op bijzondere locaties – educatief maatwerk in het Westfries Museum
01.
Image
Educatie Visie
Educatief maatwerk
Image
Bezoek aan het museum
Wat en voor wie?
Image
Werkplaats van de Gouden Eeuw
Educatieve ruimte van het Westfries Museum
01.
Image
Livestream & Op School
We komen naar je toe!
01.
Image
In de stad
Hoorn
01.
Image
Contact met educatieteam
Praktische informatie

Leren op bijzondere locaties – educatief maatwerk in het Westfries Museum

Met de educatieve programma’s van het Westfries Museum maken kinderen en jongeren kennis met de meest dynamische en luisterrijke periode van Hoorn en West-Friesland.
Het verhaal van de Gouden Eeuw komt tot leven in een spannende ontdekkingstocht, die altijd persoonlijk begeleid wordt door onze educator/ ‘meester van het museum’ Eugene Bakker. In deze ‘rondleiding’ betrekken we ook actief de schurende geschiedenissen over het slavernijverleden of J.P.Coen. Vanuit het heden kijken we naar de geschiedenis en naar de toekomst.

Jaarlijks krijgen zo’n 5000 scholieren museumlessen in het Westfries Museum. Veel onderwijsinstellingen weten ons te vinden en komen ook geregeld op herhaalbezoek. Wij zorgen ervoor dat elk bezoek inhoudelijk weer anders is en dat we werken aan verschillende 21ste eeuwse vaardigheden.

De museumlessen hebben een thema dat aansluit bij de lessen op school, bijvoorbeeld handel, specerijen, VOC en WIC, gezondheid, politiek of jong zijn in de Gouden Eeuw.
Ook een programma op maat is mogelijk. Bij het museumbezoek zetten wij verschillende interactieve werkvormen in. Zo werken we aan analytisch vermogen, taal, rekenen, maatschappijleer en verschillende vaardigheden zoals kritisch kijken, argumenteren en verbanden leggen. Ook actuele onderwerpen zoals een discussie over het standbeeld van J.P.Coen, discriminatie en slavernijverleden zijn verweven in onze programma’s.

Educatieve programma’s kunnen op verschillende plekken plaatsvinden: in het museum aan de Roode Steen 1 of de historische binnenstad. Daarnaast hebben we een prachtige educatieve ruimte; de Werkplaats van de Gouden Eeuw in de Boterhal (Kerkplein 39, 2 minuten lopen vanaf het museum) en komen we desgewenst ook langs bij jullie op school.

De educatieprogramma’s kunnen in tijdsduur aangepast worden op jullie behoefte, ook voor een korte les van 20 minuten ben je welkom en we kunnen ook naar school toekomen voor een les in de klas. Of we hosten een live-stream op het digibord of met alle leerlingen vanachter hun computer thuis.

Educatief bezoek is mogelijk op di, wo en do, uitzonderingen daarop zijn bespreekbaar.

In principe zijn alle educatieve programma’s (vooralsnog) gratis. Daar waar we, vanwege Corona maatregelen, extra individuele materialen nodig hebben in de uitvoering van bijvoorbeeld een workshop en daar extra kosten bij komen kijken, zullen we dit vooraf met jullie bespreken.

Wil je als individuele leerling ons museum bezoeken in het kader van je CKV-punten? Dat kan nog steeds gratis.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met museumdocent Eugene Bakker via educatie@wfm.nl. Samen bespreek je je wensen en de huidige mogelijkheden en wij zorgen voor een les op maat. We begroeten jullie graag weer snel voor het beleven van de Gouden Eeuw in het Westfries Museum!

Wil je het museum vooraf alvast bezoeken? Dat kan, neem contact op, dan boeken we een ticket en een timeslot voor je. Het kan ook alvast vanachter je computer via onze interactieve 3D Tour, klik op de link en kijk zelf! 3D tour Westfries Museum.