Thema J.P.Coen

Informatie voor leerlingen Voortgezet Onderwijs

Deze werkmap gaat over één van de meest omstreden personen uit de Gouden Eeuw: Jan Pieterszoon Coen. Koopman, boekhouder en gouverneur-generaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, kortweg de VOC. Coen werd beroemd als vormgever van het succesvolle handelsimperium van de VOC in Azië en stichter van de stad Batavia. Maar hij werd ook gehaat omdat hij daarbij het gebruik van geweld niet schuwde.

Hoe omstreden Jan Pieterszoon Coen is, blijkt iedere keer weer. Er zijn regelmatig discussies en protesten om het beeld op de Roode Steen in Hoorn weg te halen of juist om het beeld te laten staan. Door de eeuwen heen wordt er heel verschillend over hem gedacht, sommige mens zijn trots op wat hij heeft bereikt, maar er is altijd kritiek geweest over de manier waarop hij handelde.

Met de informatie in deze werkmap kun je zelf een mening vormen en bijvoorbeeld een werkstuk maken met de vraag: J.P.Coen, held of schurk? of bediscussieren of het standbeeld op de Roode Steen nu moet blijven staan of beter weg moet.

Klik op de tegels hieronder voor verschillende bronnen over dit thema. Per pagina staan er dan aanvullende vragen en opdrachten.

01.
Image
Tijdlijn van het leven van Coen
Thema J.P.Coen
01.
Image
Waarom heeft Coen een standbeeld?
Thema J.P.Coen
01.
Image
Coen in het straatbeeld
Thema J.P.Coen
01.
Image
Vernoemd naar Coen
Thema J.P.Coen
01.
Image
Standbeeld communicatie
Thema J.P.Coen
Meer informatie?

Wil je meer informatie? Heb je even de tijd? Hier vind je interessante filmpjes, podcasts en links. Bijvoorbeeld van onze museumdirecteur Ad Geerdink, die goed kan vertellen. In zijn verhaal komen veel namen van mensen uit de geschiedenis voor die wat over Coen vinden en vonden. De namen hoef je niet allemaal te onthouden, maar het is interessant om te weten wat er rondom het standbeeld van Coen allemaal is gebeurd in Hoorn en nog steeds aan de hand is!

Op 8 mei lanceerde de nieuwe online expositie Pala – Nutmeg tales of Banda, hierin vind je heel veel verschillende verhalen die tot nu toe minder gehoord zijn. Zij belichten de geschiedenis van de massamoord op Banda in 1621 vanaf verschillende kanten en de echo die dat nu nog heeft.

01.
Image
Video - museumdirecteur vertelt over standbeeld
Thema J.P.Coen
01.
Image
Podcast - museumdirecteur vetelt over Coen en Banda
Thema J.P.Coen
01.
Image
Online expositie Pala - Nutmeg tales of Banda
Thema J.P.Coen