Image module

Leren op bijzondere locaties

Met de educatieve programma’s van het Westfries Museum maken kinderen en jongeren kennis met de meest dynamische en luisterrijke periode van Hoorn en West-Friesland.
Het verhaal van de Gouden Eeuw komt tot leven in een spannende ontdekkingstocht.

Jaarlijks krijgen zo’n 6000 scholieren museumlessen in het Westfries Museum. Veel onderwijsinstellingen weten ons te vinden en komen ook geregeld op herhaalbezoek.

De museumlessen hebben een thema dat aansluit bij de lessen op school, bijvoorbeeld handel, specerijen, VOC en WIC, gezondheid, politiek of jong zijn in de Gouden Eeuw.
Ook een programma op maat is mogelijk. Bij het museumbezoek zetten wij verschillende interactieve werkvormen in. Zo werken we aan analytisch vermogen, taal, rekenen, maatschappijleer en verschillende vaardigheden zoals kritisch kijken, argumenteren en verbanden leggen.

Educatieve programma’s kunnen op verschillende plekken plaatsvinden: het museum aan de Roode Steen, de historische binnenstad, de Werkplaats van de Gouden Eeuw in de Boterhal en op school.

Educatief museumbezoek in tijden van Corona? Dat kan! Het educatieteam volgt het landelijk protocol opstart BO, SO en VO. Je bent welkom met een halve klas met 1 of 2 begeleiders. Jullie houden afstand tot de medewerkers van het museum en van andere volwassenen en leerlingen boven 12 jaar. Bij binnenkomst staan maatregelen om je handen te ontsmetten.

De educatieprogramma’s kunnen in tijdsduur aangepast worden op jullie behoefte, ook voor een korte les van 20 minuten ben je welkom en we kunnen ook naar school toekomen voor een les in de klas.

Educatief bezoek is mogelijk op di, wo en do, uitzonderingen daarop zijn bespreekbaar. Tussen 9 en 10.45 uur kunnen klassen terecht in het Westfries Museum. In de Werkplaats van de Gouden Eeuw in de Boterhal, Kerkplein 39, zijn er ook andere uren mogelijk.

In principe zijn alle educatieve programma’s (vooralsnog) gratis. Daar waar we, vanwege Corona maatregelen, extra individuele materialen nodig hebben in de uitvoering van bijvoorbeeld een workshop en daar extra kosten bij komen kijken, zullen we dit vooraf met jullie bespreken.

Wil je als individuele leerling ons museum bezoeken in het kader van je CKV-punten? Dat kan nog steeds gratis. Alleen moet je wel even vooraf reserveren.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met museumdocent Eugene Bakker via educatie@wfm.nl. Samen bespreek je je wensen en de huidige mogelijkheden en wij zorgen voor een les op maat en begroeten jullie graag weer voor het beleven van de Gouden Eeuw in het Westfries Museum!

Hallo Wereld

download docentenhandleiding
Image module

Bontekoe

downloads
Image
werkplaats
van de Gouden Eeuw
Image
in het museum
beleef de geschiedenis
01.
Image
op school
we komen naar je toe
01.
Image
in de stad
Hoorn
01.
Image
contact
praktische informatie