Logo

Leren met het Westfries MuseumOnderwijs

Schoolklas krijgt les in het museum
Nu te zien en te doen

Hoewel het museum aan de Roode Steen langdurig gesloten is, gaan we gewoon door met leerlingactiviteiten. Op de eerste verdieping van de Boterhal aan het Kerkplein is sinds vijf jaar onze Werkplaats gevestigd. Een fantastische creatieve lesruimte waar leuke museumlessen worden gegeven met workshops en museumtheater.

Ook rondom onze multimediapresentatie ‘Ontdek het Verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort zijn straks lesprogramma’s beschikbaar. Daarnaast is er voor het primair onderwijs een educatieve videoserie rondom de Slag op de Zuiderzee ontwikkeld. En voor het voortgezet onderwijs het lesprogramma De vier waarheden.

Ook livestreams, museumlessen in de klas en combinaties met buitenlessen in de stad blijven mogelijk. Neem contact op met de meester van het museum, Eugene Bakker, om de mogelijkheden te bespreken via educatie@wfm.nl.

Bekijk lesprogramma’s primair onderwijs

Bekijk lesprogramma’s voortgezet onderwijs

Onze visie op leren

Bij een live bezoek aan het Westfries Museum staat het leren voorop: kritisch kijken, luisteren, filosoferen, meningsvorming en andere vaardigheden van de 21e-eeuwse vaardigheden. Zie voor een verdere toelichting: www.slo.nl/thema/meer/21e-eeuwsevaardigheden/.

De geschiedenis is daarbij het middel, het onderwerp en de aanleiding van het gesprek. Maar we maken altijd graag de verbinding van het verleden, naar het heden en de toekomst. Het gaat niet om feiten leren, maar om een plezierig bezoek en interesse naar méér te ontwikkelen. Eerst fascinatie, dan educatie.

Een les(programma) wordt begeleid door de meester van het museum, Eugene Bakker. Hij is pedagogisch opgeleid en heeft als specialiteit Speciaal Onderwijs en Praktijkonderwijs. Het verhaal en de vorm van een les(programma) staan niet vast. Die worden ter plekke aangepast aan de voorkennis en de vragen van leerlingen, maar ook aan de sfeer in de groep en de interactie ter plekke.

Ook is het mogelijk om de les of het programma af te stemmen op het onderwerp in de lessen op school; je kunt ons een kopie van je lesstof sturen, dan zorgen wij dat we dezelfde termen en uitleg hanteren voor een goede aansluiting.

Wij verzorgen dus live historic interpretation en maatwerk, ter plekke aangepast op de interactie met de leerlingen.

Werkplaats in de Boterhal

Onze Werkplaats op de eerste verdieping van de Boterhal is een unieke lesruimte geschikt voor workshops en creatieve activiteiten, drama en spel. Zo is er plek voor workshops en lesprogramma’s met archeologische objecten, specerijen, tekenen, knutselen en digitale presentaties. Ook kunnen leerlingen met behulp van attributen de Slag op de Zuiderzee naspelen.

Onze leerlingactiviteiten zijn gratis. Echter, voor programma’s waar per leerling veel extra knutselmateriaal nodig is, vragen we soms in overleg een kleine bijdrage per leerling.

De Werkplaats is voor mindervaliden helaas niet goed bereikbaar. Op de begane grond is wel een invalidentoilet aanwezig, maar de toegang tot de ruimte op de eerste verdieping is via een lange smalle spiraaltrap. Wij denken graag mee aan creatieve oplossingen voor de begaanbaarheid.

Adres: Kerkplein 39, 1621 CZ Hoorn

Museumlessen in de klas

Kun je niet met de klas naar onze Werkplaats komen? Dan komen wij naar jullie toe. Museumlessen kunnen variëren van informatieve lessen op de iPad, schoolbrede thema’s of projecten die leerlingen zelfstandig kunnen uitvoeren.

We kunnen ook lessen verzorgen via een livestream. Via YouTube of Teams leggen wij dan contact met de klas en via de chat kunnen er vervolgens vragen gesteld worden. Een livestream duurt circa 30 minuten. Van te voren spreken we een thema af.

We hebben genoten van de bouwplaten. Echt heel erg leuk. De info filmpjes waren leerzaam.

Video: Bouw je eigen Westfries Museum

Met het ‘Museum in de Klas-project’ komt het Westfries Museum naar je toe. Aan de hand van een bouwknutselplaat (vormgegeven door Papier Souvenir) ga je zelf je eigen museum bouwen en inrichten. Welke schilderijen en voorwerpen kies jij in jouw eigen Westfries Museum? Bij de bouwplaat hoort een serie filmpjes met ‘Wist je Datjes’ door de ‘meester van het Museum’ Eugene Bakker. Hij vertelt je de mooiste verhalen bij de verschillende museumvoorwerpen uit je bouwknutselpakket. Ook geeft Eugene persoonlijke denkopdrachten of een vraag om samen met de klas over na te denken. Voor slechts 10 euro per klas kun je uitpakken met dit lespakket, met daarin een bouwknutselplaat voor elke leerling.

Museumlessen in de stad

De 17e eeuw laat zich niet in een museum vatten, de sporen van deze periode zijn overal. In de opbouw van de stad en het straatbeeld wordt zichtbaar hoe beeldbepalend de 17e eeuw ook nog voor deze tijd is. Gek genoeg komt dat omdat de stad na de 17e eeuw zo arm werd dat de oude huizen niet zijn afgebroken. Nu hebben die oude panden juist een toeristische aantrekkingskracht.

De meester van het museum, Eugene Bakker, leert de kinderen de stad, het straatbeeld en de gebouwen uit de 17e eeuw te herkennen. Ook werken we samen met stadgids Alette Dirkse van Local Guide Hoorn. En zijn er samenwerkingsmogelijkheden met Huis Bonck, een 17e-eeuws heringericht koopmanshuis uit 1624 aan de Binnenluiendijk 3, van Vereniging Hendrick de Keyser. Zie ook: www.museumhuizen.nl/nl/huis-bonck.

Museumlessen vanuit de Statenpoort

Tijdens de sluiting van het museum gaan we een presentatie maken over ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ in de Statenpoort (tegenover de Hema). Ook daar kan de klas straks langskomen voor een bezoek of als startpunt voor een leuke les in de stad.

Deze lessen worden op dit moment voorbereid, dus daar kunnen we nog niet zo heel veel vertellen. Maar ze gaan zeker leuk en interessant worden op een manier zoals je dat gewend bent van ons.

Programma’s primair onderwijs

Videoserie Opstandig!

Opstandig! is een serie filmpjes over de gebeurtenissen rond de opstand in West-Friesland (1566-1573). De eerste aflevering is de introductie naar de serie en verteld het algemene verhaal van de Opstand. In de volgende 7 afleveringen komt er iedere keer een verhaal aan bod uit een van de 7 gemeentes van West-Friesland, elke gemeente een aflevering. Bij elkaar geven de afleveringen een goed overzicht van de gebeurtenissen in deze jaren.

De serie is bedoeld voor gebruik in het klaslokaal en geschikt voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool (groep 6 t/m 8) en de brugklassen van het voortgezet onderwijs. De leerlingen kunnen aan de hand van de filmpjes op zoek naar de geschiedenis in hun eigen omgeving. Natuurlijk kunnen de leerlingen ook de andere filmpjes bekijken om zo een beter beeld te krijgen over het onderwerp. Alle afleveringen zijn hier gratis te downloaden.

Programma’s voortgezet onderwijs

De vier waarheden

Overal om ons heen zijn monumenten die herinneren aan personen of gebeurtenissen uit de geschiedenis. Sommige vallen niet op, andere juist wel omdat ze soms ook omstreden zijn. Maar waarom zijn die monumenten daar en hoe gaan wij er mee om? Zijn sommige niet aan vervanging toe of moet je ze juist meer benadrukken? Welke nieuwe monumenten komen er bij? Allemaal belangrijke vragen die soms moeilijk te beantwoorden zijn. Daarvoor is dit lesprogramma ontwikkeld voor het Voorgezet Onderwijs.

Het lesprogramma ‘De vier waarheden’ bestaat uit vier onderdelen: een docentenhandleiding en drie werkmappen voor de leerlingen. Het lesprogramma kan prima gebruikt worden bij de Geschiedenislessen, Omgevingsonderwijs of voor Burgerschap lessen. Maar niet alleen leerlingen kunnen met deze werkmappen aan de gang, iedereen die vragen heeft over monumenten kan met deze methode voor zichzelf een beter beeld vormen over hoe om te gaan met (omstreden) monumenten.

Download hieronder het lesprogramma ‘De vier waarheden’ bestaande uit een docentenhandleiding en drie werkmappen:

Contact afdeling Onderwijs

Meester van het museum, Eugene Bakker