In de havens van Hoorn ligt de Halve Maen, een replica van het originele jacht van de VOC. Met de Halve Maen maakte kapitein Hudson de overtocht naar de Nieuwe Wereld en startte daar de nederzetting Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. Deze ontdekkingstocht betekende ook de start van de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Amerika.

Half_Moon_in_Hudson
De Halve Maen vaart de rivier op.

Henry Hudson kreeg van de VOC de opdracht om een andere route naar het Oosten te vinden. Hij besloot via het Westen te reizen. Dat Amerika bestond wist hij wel, maar hij wist niet hoe groot het was en ging ervan uit ergens een doorgang te vinden. Zonder te weten wat hij kon verwachten, ging Hudson Amerika binnen over een rivier die tegenwoordig de Hudson heet.

De Halve Maen heeft later nog meer tochten gemaakt voor de VOC en werd helaas in 1618 vernietigd door de Engelsen tijdens een aanval op Jakarta in Indië. Het New Netherland Museum in New York besloot een replica van het schip te maken vanwege het belang van de Halve Maen voor Amerika. Tenslotte is dankzij dit schip New York gesticht. Deze replica werd gebouw in 1989. Bijzonder is dat dit de enige 17de-eeuwse replica is die echt kan varen. Hij werd dan ook 15 jaar lang door het museum gebruikt voor vaartochtjes voor bezoekers.

In 2015 kwam de Halve Maen naar het Westfries Museum in Hoorn.

De Halve Maen in Hoorn

Bezoekersinformatie

Rondleidingen met gids: 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Op andere tijden is een audiotour beschikbaar.

De rondleiding en audiotour zitten bij de prijs inbegrepen. Gratis toegang met een Museumkaart.

Op vrijdagavond kunt u een tocht maken met de Halve Maen over het Markermeer.

U kunt een rondleiding reserveren op de website van de Halve Maen.