Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten

Van twee tot drie dimensies

Vanaf 23 maart zijn op de tentoonstelling ‘Rembrandt in Zwart-Wit’ de beelden van Anat Ratzabi te zien. De etsen van Rembrandt zijn een inspiratiebron voor haar werk.
Maar hoe vertaal je een prent naar een beeld? Een ets van Rembrandt is een plat vel papier; het is geen object waar je omheen kunt lopen. Naast de vertaalslag van vlak naar ruimtelijk is er zoiets ongrijp­baars als sfeer. En de boodschap die er in zou kunnen zitten. Op het moment dat Ratzabi haar gedach­ten laat gaan over de mogelijke zij- en achterkant van het beeld, wordt het haar interpretatie. En die gaat verder dan het ‘aanvullen’ van ontbrekende informatie. Van naked woman on a mound heeft Rat­za­bi ‘haar’ eigen vormen bedacht. Het hoofd van de vrouw hangt ook veel meer naar beneden dan op de ets, maar voor haar klopt het totaalbeeld. Ze laat het origineel van Rembrandt op een goed moment los, wordt onafhankelijk. Dan ervaart ze dat ze ‘zwemt in schoon water’.
Het proces waarin ze een kunstwerk maakt, is het proces waar­in ze leeft: op intuïtie. Ze werkt zonder schets. Haar werk is direct, intuïtief en authentiek.