Image module

Roaring twenties

Column van directeur Ad Geerdink voor de online nieuwsbrief van 15 januari 2021
Image module

Er worden al parallellen getrokken met de ‘roaring twenties’. Het is immers niet ondenkbaar dat we straks, wanneer we eindelijk verlost zijn van de corona-pandemie, een uitbarsting van creatieve energie krijgen. Gedragen door een heel ander levensgevoel. We zullen waarschijnlijk met elkaar de nieuw verworven vrijheid gaan vieren, genieten en ons ‘vurrukkulluk’ wentelen in een verfrissende pluk-de-dag-mentaliteit. Vergelijkbaar met de in vele opzichten uitzinnige jaren twintig van de vorige eeuw. Ik kan bijna niet wachten tot het zover is.

Maar de realiteit is dat het virus zich nog niet gewonnen geeft en we nog een paar maanden onze adem in zullen moeten houden. Wat het museum enorm helpt om door deze donkere periode heen te komen is vooruitkijken. De afgelopen maanden hebben we onze blik vooral op de toekomst gericht. We hebben verschillende tentoonstellingen voorbereid. De eerste heet ‘Ambacht aan de Wand. De betovering van beschilderd behang’ en deze opent op 6 maart. Heel passend bij het voorjaar, waarin menig huiskamer een schoonmaakbeurt en ‘make over’ krijgt, gaat de expositie over beschilderd behang. Dat klinkt wellicht als iets uit vervlogen tijden, maar zoals altijd spiegelt het museum graag het heden aan het verleden. En wat blijkt: dit ambacht is weer helemaal terug.

Ook is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een bijstelling van de plannen voor de restauratie, de verbouwing en uitbreiding van het museum. Die bijstelling was nodig omdat de gemeenteraad op 30 juni vorig jaar een duidelijk signaal had afgegeven. De bestaande plannen, gelet op de financiële situatie van de gemeente, waren te ambitieus. In het artikel Nieuwe oplossingen voor verbouwing monumentale Westfries Museum praten we u bij over de actuele plannen voor het Vernieuwde Westfries Museum.

Ook presenteren we u met trots onze nieuwste collectieaanwinst, een prachtig vruchtenstilleven van de Hoornse schilder Jacob Rotius, de zoon van de Rembrandt van Hoorn: Jan Albertsz Rotius. Ook zo’n aankoop, mogelijk gemaakt door een legaat, past bij het vooruit durven kijken. Wat zou het mooi zijn wanneer de gemeenteraad ook vanuit die ‘mindset’ op 20 april de plannen voor het vernieuwde museum positief beoordeelt. Dan zouden de ‘new twenties’ in Hoorn wel eens echt ‘roaring’ kunnen worden.

Ad Geerdink