Een nieuw behangetje

Column van directeur Ad Geerdink voor de online nieuwsbrief van 26 februari 2021
Image module

Na de ijspret van amper twee weken geleden, hebben we afgelopen week al een voorproefje gekregen van het voorjaar. Ik zie het maar als een cadeautje van moeder natuur, waarmee ze ons een hart onder de riem wil steken in deze verder maar wat sombere en saaie tijd. Alsof ze wil zeggen: ‘Hou nog even vol, dit ligt er in het verschiet’. Met de krokussen, narcissen en tulpen zal ook de samenleving zelf weer wat meer tot bloei komen. Voorjaar, dat is nieuw leven.

Het voorjaar is traditioneel ook het seizoen waarin we ons huis weer eens flink onder handen nemen. Misschien nu wel meer dan ooit tevoren. Tijd voor de grote schoonmaak en voor een nieuw behangetje. Die kun je tegenwoordig heel makkelijk online uitzoeken, maar voor de ware beleving van de kleuren en het design gaat er niets boven het ouderwetse stalenboek. Kom je er niet uit, dan kun je altijd nog de interieuradviseur vragen om thuis langs te komen.

Dat ging tweehonderd jaar geleden net zo. Het Westfries Museum bezit een uniek stalenboek waarmee de vertegenwoordiger van de Hoornsche Behangselfabriek begin negentiende eeuw langs ging bij zijn klanten. Op sommige van deze stalen zijn nog altijd de aantekeningen te zien van de wensen die de klant bij het bezoek had aangegeven. Het ging hierbij niet zomaar om een behangetje, maar om geschilderde behangsels. Grote schilderingen van soms wel 5 bij 3 meter met Italianiserende landschappen en geromantiseerde plattelandsscènes, die waren toen in de mode. Soms werden alle wanden van een kamer er mee gedecoreerd en ontstond er een ‘gesamtkunstwerk’, het zogenaamde  ‘kamertje-rond’.

Het museum viert het voorjaar met een expositie over dit fenomeen en de Hoornsche Behangselfabriek, die onderdeel was van de Vaderlandsche Maatschappij: een werkgelegenheidsproject avant la lettre. De expositie laat aan de hand van het eigentijdse werk van de kunstenaars Marcelo Gimenes en Jaap Snijder zien dat het fenomeen weer helemaal terug is van weggeweest. Zij hebben dit ‘vergeten ambacht’ nieuw leven in geblazen.

De muren van de expositieruimte van het museum hebben dit voorjaar dus weer ‘een nieuw behangetje’. Maar net als op het voorjaar zelf moeten we nog even wachten voor we ze u kunnen laten zien. Daarom alvast een voorproefje.

Ad Geerdink