Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten

Nu het nog kan…

Column van directeur Ad Geerdink voor de online nieuwsbrief van 17 december 2021
Image module

“Als ik vertel dat ik in het Westfries Museum werk, hoor ik vaak: ‘Oh ja veel over gehoord! Staat op mijn lijstje van te bezoeken musea’. Opvallend genoeg zijn dit vaak mensen uit Hoorn of de regio. Het is een bekend gegeven. Wanneer je op vakantie bent, is een bezoek aan het lokale museum vaste prik, zeker bij minder goed weer. Maar eenmaal terug in het gewone werkritme en drukke alledaagse bestaan vol sociale verplichtingen, sport en hobby’s, schiet een bezoek aan je ‘eigen’ museum er vaak bij in.

Voor iedereen die dit herkent, heb ik goed nieuws. Het Westfries Museum is heel 2022 nog open voor publiek. Pas op 1 januari 2023 sluit het museum de deuren voor een ingrijpende verbouwing, restauratie en uitbreiding, die naar verwachting twee jaar gaat duren. Misschien wel een goeie stok achter de deur om het Westfries Museum komend jaar toch écht eens te gaan bezoeken. Al was het maar om na de verbouwing te kunnen constateren wat er allemaal is veranderd en (hopelijk) nog beter en mooier is geworden.

Om dat extra aantrekkelijk te maken, hebben we ook volgend jaar weer een boeiend tentoonstellingsprogramma. Met in het eerste halfjaar de tentoonstelling ‘Dierbaar’ (te zien vanaf 14 februari). Een expositie over een uiterst actueel thema: onze omgang met dieren. In het prachtige intieme werk van kunstenaars Adriana van Zoest en Miriam Knibbeler weerspiegelt zich onze huidige veranderende visie op het dier. Dat die visie zeker niet van alle tijden is, maakt bioloog Midas Dekkers duidelijk in zijn audiotour door de collectie van het museum.

In het tweede halfjaar staat deel drie van het vierluik met werken uit het Rijksmuseum centraal. Na ‘Lage Landen’ en ‘Koele Wateren’ is ditmaal de focus gericht op ‘Hoge Luchten’. Niet zoals je misschien zou verwachten met schilderijen van weidse vergezichten en majestueuze luchtpartijen, maar van bijzondere stadsgezichten met hoge luchten daarboven, uiteraard weer uit de rijke collectie van het Rijks. Dit onder het motto ‘stadslucht maakt vrij’.

Maar ook nu schittert er bij ons al een schat uit het Rijksmuseum: Riviergezicht bij winter van Aert van der Neer. Het iconische winterschilderij is een bruikleen, een spin-off van onze samenwerking met het Rijksmuseum waarbij we werk mogen lenen in exposities als ‘Hoge Luchten’. Het Rijksmuseum maakt echt werk van de belofte om hun collectie breder in Nederland te laten zien. Wij zijn vereerd dat wij dit bekende winterlandschap nu hier in Hoorn mogen tonen.

Ik zou dus zeggen, komt dat zien…. Nu het nog kan.

Ad Geerdink