Image module

Never waste a good crisis

Column van directeur Ad Geerdink voor de online nieuwsbrief van 20 november 2020
Image module

Gelukkig, na twee weken sluiting mogen we de deuren van het museum weer open. Daar zijn we heel blij mee, want een museum zonder bezoekers is toch een beetje als cola zonder prik, als een prachtige winkel zonder klanten. Natuurlijk, we vervelen ons geen moment. Neem alleen al de museumcollectie. Met het zo goed mogelijk bewaren, bestuderen en verrijken van de collectie kunnen we onze dagen goed vullen. Daar valt nog zo veel te doen en te ontdekken. Lees het boeiende interview met Josefin Tönjes maar eens, die voor haar afstudeeropdracht studie maakt van het rariteitenkabinet van het museum.

Maar onze missie luidt niet voor niets ‘Bewaren om te delen’. Zonder het delen van al die mooie voorwerpen en de rijke verhalen die daarmee verbonden zijn, verliest het bewaren veel van zijn glans.

Als de corona-pandemie ons nog iets positiefs gebracht heeft, dan is het dat we door de gedwongen sluiting van het museum hebben moeten zoeken naar nieuwe vormen van het delen van onze passie met ons publiek. En dat heeft geresulteerd in WFM Online, een hele serie vlogs en podcastst, te vinden elders op deze website. Aan deze zeer informatieve producties is recentelijk een zeer actuele toegevoegd, want ook in de zeventiende eeuw hield het Sinterklaasfeest de gemoederen al flink bezig. In de nieuwste video leg ik uit en laat ik zien hoe het feest toen gevierd werd.

En we blijven experimenteren. Volgend jaar mei presenteert het museum zijn eerste online tentoonstelling. Tweetalig, zodat de hele wereld er kennis van kan nemen. De zeer vernieuwende presentatie heet PALA, nutmeg tales en introduceert jou als online-bezoeker in de geschiedenis van de Banda-eilanden en de teelt van nootmuskaat. Ook biedt het je achtergronden bij de verschrikkelijke massamoord die daar in 1621 onder verantwoordelijkheid van de VOC en Jan Pietersz Coen is aangericht en de echo daarvan, die tot op de dag van vandaag te horen is binnen de Moluks/Indische gemeenschap.

Maar als het op delen aankomt dan gaat er toch niets boven het persoonlijk contact met u, de bezoeker. Uw reactie en respons zijn voor ons de broodnodige arbeidsvitaminen. We hopen dan ook van harte dat we de komende maanden weer steeds meer bezoek mogen gaan ontvangen. In ieder geval bereiden we ons daar al wel op voor. Het heeft even geduurd, maar vanaf maart volgend jaar presenteren we een gloednieuwe tentoonstelling over de wondere wereld van beschilderd behang. Mode in de 18de en 19de eeuw, met de Hoornsche Behangselfabriek van de Vaderlandsche Maatschappij als één van de boegbeelden, heruitgevonden in de 21ste eeuw.

Wat ook even op zich heeft laten wachten is nieuws over de uitbreiding en vernieuwing van het museum. Dat proces zat wat in het slop, maar op 30 juni heeft de gemeenteraad een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld en daarbij kaders voor het project aangegeven. Hoe het museum daarmee aan de slag is gegaan en wat de vervolgstappen zijn leest u ook op onze website én in onze nieuwsbrief, die goed laat zien dat het museum volop in beweging is. Never waste a good crisis, zullen we maar zeggen.

Ad Geerdink