collectie

een bijzonder geheel

De totale collectie van het Westfries Museum omvat ruim 30.000 objecten. Samen vertellen zij het verhaal van de meest dynamische periode uit de Nederlandse geschiedenis en de betekenis ervan voor West-Friesland. Het accent ligt op de periode tussen 1500 en 1800. De aanloop, bloei en nasleep van de ‘gouden’ 17e eeuw.

afdeling Collecties gedurende de verbouwing

Het Westfries Museum wordt in de periode 2023 – 2025 ingrijpend verbouwd. Daarom wordt de volledige collectie verhuisd. Voor de medewerkers van de Afdeling Collectie betekent dit onder meer dat zij tijdelijk niet in staat zijn om de museale ondersteuning en publieksservice te verlenen zoals zij gewend zijn dat te doen. Zij bieden hun excuses aan voor dit ongemak en danken u bij voorbaat voor uw begrip. In de loop van 2023 berichten zij u hoe en wanneer dit weer mogelijk wordt. Hier vindt u een overzicht van wat er op dit moment wel en niet mogelijk is.

topstukken

uniek en waardevol

Door het museum is een route uitgezet die u door 25 kamers en ruimtes voert. Elke kamer heeft een eigen karakter en belicht een eigen onderwerp uit de geschiedenis. Bij de mooiste en meest interessante objecten vindt u speciale achtergrondinformatie. Er zijn ook audiotours beschikbaar die u uitgebreid van informatie voorzien.

restauratie gestolen schilderijen

videoverslag

In 2005 werden 24 schilderijen en ongeveer 70 stukken zilver uit het museum gestolen. Een ingrijpende gebeurtenis die het museum nog steeds bezighoudt. In 2016 doken vijf van de gestolen schilderijen op in Oekraïne. Na een lange periode van speuren, onderhandelen en diplomatiek verkeer werden de vijf schilderijen op 7 oktober feestelijk in het museum onthaald. De voortgang van de restauratie kunt u in videoverslagen volgen.

videoverslagen

restauraties

terug in volle glorie

recent verworven

welkome aanwinsten

Regelmatig kunnen wij objecten aan de collectie toevoegen en restaureren. Op deze pagina volgt u altijd de meest recente aankopen en restauraties.

beeldbank

zoek hier uw favoriete werk

In onze beeldbank vindt u het gedigitaliseerde deel van onze collectie. Op dit moment zijn meer dan 5000 objecten systematisch opgenomen.

naar de beeldbank