In 1876 werd op het Waterlooplein in Batavia een standbeeld van Jan Pietersz Coen, de stichter van de stad, onthuld. Het bronzen beeld werd in 1942 tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië door Indonesische nationalisten van zijn sokkel gehaald.
In 1893 kreeg Coen na jarenlang gesteggel ook een standbeeld in zijn geboortestad Hoorn. De onthulling was een nationaal festijn. Werden er tot de Tweede Wereldoorlog jaarlijks kransen bij het standbeeld gelegd, vanaf de jaren zestig werd het rijksmonument, als symbool van het koloniale verleden, steeds vaker doelwit van protest.
In 2011 ontbrandde een maatschappelijke discussie over het verzoek van een aantal burgers uit Hoorn om het standbeeld van het stadsplein de Roode Steen te verwijderen. Het debat hierover in de gemeenteraad leidde tot een compromis. Het standbeeld werd niet weggehaald, maar wel voorzien van een tekst met aandacht voor de kritiek op Coen. Het protest tegen het standbeeld is daarna niet verstomd.
Hieronder een artikel van historica Emmie Snijders over de geschiedenis van het standbeeld van Coen in Hoorn, verschenen in de glossy Coen! in 2012.