Bezoek aan het museum

Wat en voor wie?

Hoe ziet een bezoek aan het Westfries Museum eruit?

Het 17de-eeuwse gebouw aan de Roode Steen vormt het decor voor educatieve programma’s op maat. Omdat zij altijd bestaan uit een rondgang door het museum, persoonlijk begeleid door de museumeducator, spreken we vaak van ‘rondleidingen’. De educatieve rondleidingen sluiten aan bij de leeftijd van de leerlingen en worden ter plekke op maat aangepast.

Westfries Museum, wat en voor wie?

Bezoek is mogelijk vanaf de kleuterklas, SO, PO, VO, NT2, Engelstalig en beperkt ook met ondersteunde gebarentaal. Een via Educatie geboekt en bevestigd bezoek is gratis. We werken mee aan projectweken en programma’s om met meerdere klassen tegelijk te komen, in combinatie met onze educatieve ruimte, Virtual Reality of een stadswandeling. We bieden ook online livestreams aan. Een klassenbezoek zonder onze educatieve begeleiding is helaas niet mogelijk, in verband met de planning in het museum en de werkbare groepsgroottes op zaal. Neem contact op om de mogelijkheden met ons te bespreken!

Welke onderwerpen zijn mogelijk?

Het Westfries Museum gaat over de Gouden Eeuw en educatieve bezoeken kunnen gaan over Handel, VOC, wetenschap of schilderkunst. Maar ook jong zijn in de Gouden Eeuw, eten of de maritieme geschiedenis. Hierbij komen ook actuele onderwerpen aan bod, afgestemd op de leeftijd van de leerlingen. J.P.Coen, was dat nou een held of een schurk en moet zijn standbeeld blijven staan? Of het slavernijverleden en hoe zit dat eigenlijk in onze moderne wereld. Of we kijken naar mediawijsheid en je eigen ‘informatiebubbel’, hoe weet je of iets waar is en is het echt of is het nep wat er te zien is in het museum. Voor kleine kinderen doen we een tour over verzamelen, verzamel jij ook iets en wat is een museum eigenlijk?

De mogelijkheden zijn heel uitgebreid, vertel ons met welke lessen je bezig bent of welke soort klas je hebt en wat er speelt en we doen je een voorstel op maat. Misschien wil je wel werken aan ‘samenwerken’, dan doen we een quiz waarbij je samen tot een antwoord moet komen. Wij passen de ‘rondleiding’ aan op jullie wensen en creëren daarbij een actieve leeromgeving, waarin iedereen durft mee te doen en we zeggen nooit dat een antwoord fout is, we helpen altijd om samen nog een stapje verder na te denken.

Ons educatief maatwerk is dat wij het thema Gouden Eeuw inzichtelijk en relevant maken voor nu en dat we ter plekke kunnen schakelen in de vorm waarop we het onderwerp overbrengen op de leerlingen en op de vorm die zorgt dat zij aan vaardigheden kunnen werken.

Enkele voorbeelden:

  • Voor de kleutergroepen is er een kennismaking met een museum.
  • Voor groep 8 hebben we onder meer een mooi programma over schilderijen, met de vraag: zijn ze wel echt?
  • Voor het voortgezet onderwijs sluiten de programma’s aan op het examenonderwerp.
  • De Virtual Reality bril laat leerlingen van alle leeftijden de geschiedenis op een hele andere manier beleven. Ze lopen letterlijk rond in het Batavia van 1627.

Adres: Roode Steen 1, 1621 CV Hoorn.

01.
Image
Educatie Visie
Educatief maatwerk
Image
Bezoek aan het museum
Wat en voor wie?
Image
Werkplaats van de Gouden Eeuw
Educatieve ruimte van het Westfries Museum
01.
Image
Livestream & Op School
We komen naar je toe!
01.
Image
In de stad
Hoorn
01.
Image
Contact met educatieteam
Praktische informatie