Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten
Image module

Batavia 1627 in Virtual Reality

Maak een tijdreis en beleef Batavia in het jaar 1627
Let op! Nog te bezoeken tot en met vrijdag 16 december 2022, daarna permanent gesloten vanwege de sluiting van het museum. Lees hier meer over de sluiting >>

 

Maak een tijdreis in de VR-room van het Westfries Museum en beleef Batavia in het jaar 1627. Door Virtual Reality komt de 400 jaar oude kaart van Batavia tot leven: spectaculair voor jong en oud. Tickets voor deze bijzondere ervaring kosten € 2,50 per persoon. U kunt deze uitsluitend reserveren aan onze balie, in combinatie met een ticket voor uw museumbezoek. De voorstelling is te zien om 11.30, 12.30, 14.30 en 15.30 uur. Maximaal 12 bezoekers per voorstelling.

> Bereid uw bezoek voor door alvast de instructiefilm te bekijken over het gebruik van de VR-bril.

Bekijk hier de instructiefilm.

Scheer als een vogel over de stad

Ruim 400 jaar geleden werd de handelsnederzetting Batavia in Indonesië gesticht door gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen. In het museum komt de stad van toen opnieuw tot leven door de nieuwste Virtual Reality-technieken. Vanuit een comfortabele stoel in de VR-room reis je terug in de tijd. Scheer als een vogel over de stad, neem een kijkje in het VOC-kasteel of roei door de drukke haven. Maak kennis met de smeltkroes van culturen waar handelaren uit heel Azië samenkwamen. Je gids is Frans Florisz van Berckenrode, de maker van de oudst geschilderde kaart van Batavia uit 1627, die tevens de basis vormt voor de VR-beleving. Deze immens grote kaart werd honderd jaar geleden bij toeval ontdekt en hangt sindsdien in het Westfries Museum.

veilige tijdreis

Normaal gesproken kunnen er in de speciale VR-room 30 mensen tegelijk plaatsnemen. Vanwege extra veiligheids- en hygiënemaatregelen is de bezoekerscapaciteit voorlopig beperkt tot maximaal 12 bezoekers per voorstelling en kost een ticket tijdelijk (t/m december) € 2,50 p.p. als surplus op het museumticket. Jeugd t/m 18 jaar heeft altijd gratis toegang tot het museum en betaalt dus enkel € 2,50. Let op: online of telefonisch reserveren is op dit moment nog niet mogelijk, alleen in het museum zelf kunnen tickets voor de VR-beleving worden geboekt: vraag bij de balie of er nog plaats is. De VR-beleving vindt plaats om 11.30, 12.30, 14.30 en 15.30 uur. Zodra er meer voorstellingen mogelijk zijn, wordt dit gemeld op de website.

De heropening van Batavia 1627 VR is gerealiseerd met steun van het Kickstart Cultuurfonds.

Image module

Geschilderde kaart van Batavia uit 1627, te zien in de VOC-zaal van het museum

oudste geschilderde kaart van Batavia

De kaart van Floris van Berckenrode uit 1627, de oudste geschilderde kaart van Batavia, werd in 1918 zwaar beschadigd terug gevonden op de zolder van het oude stadhuis van Hoorn. In die staat is de kaart nog altijd in het museum te zien. Gelukkig zijn er nog steeds heel veel details op de kaart te zien die uitnodigen om je een voorstelling te maken hoe het leven in het Batavia van toen geweest moet zijn. Om dat voor iedereen makkelijk te maken, heeft het museum deze bijzondere kaart met de nieuwste virtual reality technieken tot leven gebracht in Batavia 1627 VR. Hierin is kaartenmaker Floris van Berkenrode de gids die de bezoekers door de stad heen rondleidt. Dat begint met een bezoek in vogelvlucht over de stad met zijn kasteel, haven, stad en omgeving. Om vervolgens ergens in de stad te landen, waar bezoekers getuige zijn van het dagelijks leven in deze levendige en multiculturele handelsnederzetting.

smeltkroes van culturen en bouwstijlen

De stad Batavia telt in 1627 een paar duizend inwoners en valt op door z’n schaakbordachtige stratenpatroon en Hollands aandoende grachten. Maar Hollands was Batavia allerminst. De bevolking bestond voor het grootste deel uit Aziatische handelaren en slaafgemaakten, afkomstig uit China, India en de Indische Archipel. Batavia was een smeltkroes van culturen en daarmee ook van bouwstijlen. Zelfs de Hollandse huizen waren aan de Indische omstandigheden aangepast, met overhangende dakranden als bescherming tegen de zon en bijgebouwen om de mensen in slavernij te huisvesten. Een smeltkroes is Batavia altijd gebleven. Aan het eind van de 17e-eeuw was het handelscentrum uitgegroeid tot een multiculturele stad van 70.000 inwoners en het succesvolle middelpunt van de Hollandse en Chinese internationale handel. Europeanen vormden nog geen 10 procent van de bevolking. Tegenwoordig heet de stad Jakarta en is ze een bruisende metropool met bijna net zoveel inwoners als heel Nederland.

Voor een impressie van Batavia 1627 VR, zie de trailer hieronder:

Batavia 1627 Virtual Reality is tot stand gekomen in samenwerking met de Company Of Visuals en historica en Indonesië-kenner Bea Brommer.

Image module

Artist impressions van Batavia in 1627 (foto Company of Visuals)

Image module

Artist impressions van Batavia in 1627 (foto Company of Visuals)

Image module

JP Coen in Virtual Reality (foto Company of Visuals)

Image module

Eva Ment, de vrouw van Coen (foto Company of Visuals)

museum over de gouden eeuw

Het Westfries Museum in Hoorn is het museum over de ‘gouden’ 17e eeuw. Het museum is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632 en spiegelt graag het heden aan het verleden. De collectie en het gebouw bieden een ontdekkingsreis door een veelbesproken en juist daardoor boeiend verleden, met daarin speciale aandacht voor de VOC. Daarnaast presenteert het museum een aantal keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling.