Image module
Batavia 1627 in virtual reality

Door het coronavirus kan er voorlopig niet gereserveerd worden. We wachten tot er meer duidelijkheid is met betrekking tot de duur van de genomen maatregelen.

Op 30 mei 2019 was het 400 jaar geleden dat toenmalig gouverneur-generaal Jan Pieterszn Coen Batavia stichtte, het huidige Jakarta. Voor het Westfries Museum in Hoorn was dat aanleiding om een heel nieuw virtual reality programma te laten ontwikkelen. Daarbij komt het Batavia van 400 jaar geleden met de allernieuwste virtual reality techniek spectaculair tot leven. Basis daarvoor is de oudst geschilderde kaart van Batavia uit 1627. Deze immens grote kaart van de Delftse landmeter Frans Floris van Berckenrode werd honderd jaar geleden bij toeval ontdekt en hangt sindsdien in het Westfries Museum. In samenwerking met  de Company Of Visuals en historica en Indonesië-kenner Bea Brommer leidde dat tot Batavia 1627 Virtual Reality. Op 28 mei opende bestseller auteur Simone van der Vlugt het nieuwe programma officieel.

Vergeet vooral niet je plaats te reserveren, want vol is vol!

In de speciale VR-zaal in het museum kunnen 30 mensen tegelijk naar Batavia 1627 VR kijken. Er zijn tours om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

De stad telt in 1627  een paar duizend inwoners en valt op door z’n schaakbordachtige stratenpatroon en Hollands aandoende grachten. Maar Hollands was Batavia allerminst. De bevolking bestond voor het grootste deel uit Aziatische handelaren en slaafgemaakten, afkomstig uit China, India en de Indische Archipel. Batavia was een smeltkroes van culturen en daarmee ook van bouwstijlen. Zelfs de Hollandse huizen waren aan de Indische omstandigheden aangepast, met overhangende dakranden als bescherming tegen de zon en bijgebouwen om de mensen in slavernij te huisvesten.
Een smeltkroes is Batavia altijd gebleven. Aan het eind van de 17e -eeuw was het handelscentrum uitgegroeid tot een multiculturele stad van 70.000 inwoners en het succesvolle middelpunt van de Hollandse en Chinese internationale handel. Europeanen vormden nog geen 10 procent van de bevolking. Tegenwoordig heet de stad Jakarta en is ze een bruisende metropool met bijna net zoveel inwoners als heel Nederland.

Image module

geschilderde kaart van Batavia uit 1627, te zien in de VOC-zaal van het museum

batavia 1627 virtual reality

De kaart van Floris van Berckenrode uit 1627, de oudste geschilderde kaart van Batavia, hangt tegenwoordig in het Westfries Museum in Hoorn. Hij werd in 1918 zwaar beschadigd terug gevonden op de zolder van het oude stadhuis van Hoorn. In die staat is de kaart nog altijd in het museum te zien.
Gelukkig zijn er nog steeds heel veel details op de kaart te zien die uitnodigen om je een voorstelling te maken hoe het leven in het Batavia van toen geweest moet zijn. Om dat voor iedereen makkelijk te maken brengt het museum deze bijzondere kaart met de nieuwste virtual reality technieken tot leven in een prachtige nieuwe presentatie: Batavia 1627 VR.
Hierin is kaartenmaker Floris van Berkenrode de gids die de bezoekers door de stad heen rondleidt. Dat begint met een bezoek in vogelvlucht over de stad met zijn Kasteel, haven, stad en omgeving. Om vervolgens ergens in de stad te landen, waar bezoekers getuige zijn van het dagelijks leven in deze levendige en multiculturele handelsnederzetting. Het museum, dat al sinds 2014 historische virtual reality presentaties aanbiedt, heeft hiervoor een speciale zaal met 30 stoelen en VR brillen ingericht.

Voor een impressie, zie de trailer hieronder:

Image module

Artist impressions van Batavia in 1627 (foto Company of Visuals)

Image module

Artist impressions van Batavia in 1627 (foto Company of Visuals)

Image module

JP Coen in Virtual Reality (foto Company of Visuals)

Image module

Eva Ment, de vrouw van Coen (foto Company of Visuals)

museum van de gouden eeuw

Het Westfries Museum in Hoorn is een museum van de Gouden Eeuw. Het is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen. Naast de vaste collectie presenteert het museum drie keer per jaar een tijdelijke tentoonstelling.