Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten
Image module

Update ‘Ambacht aan de wand’ ontwerpwedstrijd

wie heeft een atelierdag met Snijder&CO plus een plekje in ons museum gewonnen?

Als Westfries Museum hebben wij iedereen die geïnspireerd raakte door onze tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ opgeroepen om een eigen beschilderd behang te ontwerpen en mee te doen aan onze ontwerpwedstrijd. De ontwerpwedstrijd is inmiddels afgerond en zowel de vakjury als het publiek heeft een winnaar gekozen.

>> Bekijk hier de winnaars

Image module

Jaap Snijder en Marcelo Gimenes

wat moesten de deelnemers doen?

Aan de deelnemers werd het volgende gevraagd:

 • Maak een werk van minimaal 50 x 70 centimeter.
 • Maak een foto of korte video (maximaal 1 minuut) van je werk en plaats deze op Facebook en/of Instagram.
 • Belangrijk: zet in je post de hashtags #behangschilderen #wfmontwerpwedstrijd #westfriesmuseum.
 • Zet erbij wat jouw motivatie en/of inspiratie is geweest om dit werk te maken, met welke materialen je hebt gewerkt en wat je verder belangrijk vindt dat de jury over jouw werk weet.
 • Je kunt deelnemen tot en met zondag 31 oktober 2021 – DE INZENDDATUM IS INMIDDELS VERSTREKEN

Voorwaarden en beoordelingscriteria

 • Je werk moet handgemaakt zijn. Digitaal vervaardigde afbeeldingen worden niet beoordeeld.
 • Je bent vrij in de keuze van materiaal, stijl en techniek.
 • Je behang hoeft niet per se beschilderd te zijn. Het mag bijvoorbeeld ook tot stand komen door middel van knipsels, collages,  stempels of textiel.
 • Je werk wordt beoordeeld als behang, niet als een op zichzelf staand kunstwerk. Dat betekent dat de jury ernaar kijkt vanuit de functie van behang, dus als een achtergrond en een onderdeel van een interieur. Laat je inspireren door de korte documentaire (11 minuten) over het werk van Snijder&CO. Dan snap je zeker wat we bedoelen.
 • Je werk moet van eigen hand zijn. Het Westfries Museum controleert op plagiaat.
 • Door je werk te plaatsen verklaar je het niet bezwaarlijk te vinden als het Westfries Museum je werk wellicht gebruikt in haar communicatieuitingen, bijvoorbeeld haar website of social media.
jury

Een vakjury heeft inmiddels alle gemaakte werken bekeken en heeft er vijf genomineerd. De jury bestaat uit:

–       Jaap Snijder en Marcelo Gimenes van Snijder&CO

–       Hoofdredacteur Marina de Vries van Museumtijdschrift

–       Hoofd restauratieatelier papier en foto’s Idelette van Leeuwen van het Rijksmuseum (medesamensteller van de tentoonstelling XXL papier in 2022)

–       Westfries Museum-conservator Henriëtte Tilgenkamp

De vijf genomineerde werken zijn vanaf maandag 8 november om 12.00 uur op de website van het Westfries Museum te bewonderen. De makers worden uitgenodigd om op donderdagochtend 11 november in het Westfries Museum live hun werk aan de jury te komen toelichten en eventuele vragen te beantwoorden. Hiervan worden foto- en video-opnamen gemaakt, die wij vanaf dat moment op onze social media zullen publiceren.

Vanaf 8 november kan het publiek stemmen op een favoriet. De uiterste stemdatum is zondag 21 november. Ook de jury kiest haar favoriet. Bij het eindoordeel wegen de publieksstemmen even zwaar als de keuze van de jury.  Kiest de jury een andere winnaar dan het publiek, dan is het juryoordeel doorslaggevend en wordt de publiekswinnaar eervol tweede. Beide winnaars mogen in dat geval een dag meelopen bij Snijder&CO. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. De winnaar wordt op maandag 29 november 2021 bekend gemaakt op de website en de social media van het Westfries Museum.

meer inspiratie?

Klik hier voor de korte documentaire over Snijder&CO. Of reserveer nu je ticket voor een bezoek aan ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ in ons museum en geniet van de prachtige behangsels van toen en nu. Lees meer over deze tentoonstelling op www.wfm.nl/ambacht.

Image module
Image module
Image module
speciaal aanbod Résidence

Bij onze expositie ‘Ambacht aan de wand’ draait alles om prachtig handgeschilderd behang dat een interieur tot leven brengt. En wie ‘interieur’ zegt, zegt Résidence. Daarom is dit magazine een van onze mediapartners bij deze expositie. En speciaal voor jou, als liefhebber van ons museum, heeft Résidence een mooie aanbieding: 10 x Résidence voor €50 euro i.p.v. €79,90! Inschrijven kan t/m 22 augustus via http://bit.ly/residence-wfm.

Image module
speciaal aanbod Museumtijdschrift

Ook Museumtijdschrift is bij de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand’ een gewaardeerde mediapartner en heeft een mooie aanbieding voor u als museumliefhebber: geheel vrijblijvend kennis maken met Museumtijdschrift, 3 nummers voor €23! Het proefabonnement eindigt automatisch. Museumtijdschrift is informatief, actueel en verrassend, en biedt een unieke mix uit het tentoonstellingsaanbod, van kunst, fotografie tot erfgoed en design, en van vroeger tot nu. Inclusief tentoonstellingsagenda. Inschrijven kan tot 8 juli via https://museumtijdschrift.nl/winkel/abonnementen/proefabonnement/.

Image module