Het Westfries Museum is gesloten, bezoek onze nieuwe website voor meer informatie www.westfriesmuseum.nl

Je bezoekt nu de oude website van het Westfries Museum

Onze website wordt vernieuwd over:

00 dagen : 00 uren : 00 minuten : 00 seconden

Museum dicht, stad open

Het Westfries Museum is gesloten voor een grootscheepse restauratie, verbouwing en vernieuwing. Medio 2025 openen we de deuren weer voor het publiek. We blijven echter onze verhalen vertellen: online via onze nieuwe website en straks in onze tijdelijke museumlocatie Statenpoort.

Een nieuw Westfries Museum

Op 2 januari 2023 wordt onze website vernieuwd. Daarop volg je het laatste nieuws over de verbouwing en vernieuwing van het museum, waaronder de archeologische opgravingen. Bovendien onthullen we met deze website onze nieuwe huisstijl! Zo maakt het Westfries Museum toekomst van het verleden.

Popup sluiten
Image module

afsluiting tentoonstelling Ambacht aan de wand

de betovering van beschilderd behang

Door de sluiting van ons museum kan het zijn dat je onze tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ niet hebt kunnen bezoeken. Daarom nemen we je hier graag mee het museum in. Online kun je zo toch een kijkje nemen in de wonderlijke wereld van handbeschilderde behangsels, toen en nu.

Liever meer lezen over de tentoonstelling? Dat kan hier.

Image module
Image module
Image module
loop door de tentoonstelling

Het AVRO/TROS-programma ‘Nu te zien’ was vorige zomer te gast bij onze tentoonstelling. Loop samen met Marc de Beyer, toenmalig directeur Museum Gouda, langs de historische behangsels. Ambacht aan de wand gemist? Start met kijken op NPO Start

Image module
bekijk hier het topstuk

Het Westfries Museum heeft het topstuk van de tentoonstelling weten aan te kopen. Dit werk, ‘Hommage aan Anny Morpurgo’ van kunstenaarsduo Snijder&CO, zal voortaan in het museum te zien zijn. Met behulp van het Le Cocq D’Armandville Plancken Fonds en de ‘Vrienden van het Westfries Museum’ kon deze iconische schildering aangekocht worden. Het Westfries Museum is heel 2022 nog open. In het nieuwe museum zal het werk te zien zijn.

Onze directeur Ad Geerdink geeft je hier in een korte vlog alvast een voorproefje van dit bijzondere werk.

Image module

Enkhuizen, Westerstraat 73

Image module

Hoorn, Grote Oost 53

Image module

Nieuwersluis, Rupelmonde

de Vaderlandsche Maatschappij

Ook het werk de Blomkamer, dat Snijder&CO speciaal voor de tentoonstelling maakte, blijft te zien in het Westfries Museum. “Het zijn moderne vertalingen van een uitgestorven vakgebied, een specialisme dat eens vanuit Westfriesland grote furore maakte,” aldus Ad Geerdink. De onderneming Vaderlandsche Maatschappij (vanaf 1777) maakte vanuit Hoorn namelijk handbeschilderde behangsels populair als interieurdecoratie in de beter gesitueerde huizen. Toen de trend begin 19e eeuw begon uit te doven, werd de behangselfabriek van de Vaderlandsche Maatschappij in 1827 opgedoekt.

Over de opkomst en ondergang van De Vaderlandsche Maatschappij schreven Willeke en Laura Jeeninga het boek De Vaderlandsche Maatschappij, filantropie in Hoorn. Bekijk hier de lezing van de auteurs.

Image module

de Blomkamer

Image module

het boek over de Vaderlandsche Maatschappij

Snijder&CO

In nog maar een enkel monumentaal pand zijn de historische behangsels bewaard gebleven, maar het Westfries Museum heeft een prachtige serie eerste ontwerpen in de collectie. Rondom deze staaltjes vakmanschap werd de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ opgebouwd, aangevuld met actueel werk van kunstenaarsduo Snijder&CO. Zij blazen dit vakgebied nieuw leven in.

Kijk de lezing van Snijder&CO om meer te weten te komen over hun werkwijze.

nog meer Snijder&CO

Kun je, net als wij, geen genoeg krijgen van het oogstrelende werk van Snijder&CO? Hier vind je nog meer korte filmpjes waarin de kunstenaars hun werk voltooien:

Image module

Jaap Snijder en Marcelo Gimenes

tot snel in het museum!

Hoewel het museum vanwege de coronamaatregelen momenteel nog gesloten is, zal het in 2022 het hele jaar nog geopend zijn, voordat de grootscheepse restauratie een aanvang neemt en het museum twee jaar gesloten zal zijn. Hopelijk kunnen we je snel weer ontvangen in het museum.