Alchimistes

en het raadsel van het drakenei

In zijn 17e-eeuwse Wunderkammer verzamelt Alchimistes de wonderlijkste voorwerpen en doet hij onderzoek naar natuurverschijnselen. Zijn laatste aanwinst is een drakenei, maar is het dat wel? Dat is het thema van een fantastisch nieuwe gezinstentoonstelling van het Westfries Museum in Hoorn vanaf 22 april. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen er met de meest moderne technieken op zoek naar het raadsel van het drakenei.

Van 22 april tot 25 september presenteert het Westfries Museum met ‘Alchimistes en het raadsel van het drakenei’ een echte gezinstentoonstelling, waarbij alle zintuigen aan het werk worden gezet. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen er op zoek naar het raadsel van het drakenei. Het is het vervolg op de eerdere, zeer succesvolle tentoonstelling met Alchimistes in 2014.
Bezoekers belanden in de werkkamer van de 17e -eeuwse alchemist Alchimistes. Hij doet onderzoek naar allerlei mogelijke natuurverschijnselen en heeft een hele grote verzameling bijzondere voorwerpen. Die bewaart hij in zijn zogeheten Wunderkammer, een rariteitenkabinet.

Rariteiten
Iedereen die in de 17e eeuw ook maar een beetje wilde meetellen, bestelde een rariteitenkabinet om zijn verzameling in te bewaren. De VOC-schepen brachten niet alleen kostbare goederen mee naar huis, maar ook de meest wonderbaarlijke verhalen, voorwerpen en schepselen. Wetenschappers begonnen verzamelingen aan te leggen om de wereld in kaart te brengen. Iedereen keek zijn ogen uit. Niemand had nog ooit een krokodil gezien en dus kon een draak ook echt bestaan.

Drakenei
Alchimistes verzamelt de meest exotische voorwerpen. Zijn laatste aanwinst is een drakenei. Maar hij twijfelt een beetje of dit wel echt een drakenei is en vraagt de kinderen om hulp. Gewapend met een tablet en een speciale app gaan zij op zoek naar het antwoord. De modernste technieken brengen de wondere wereld van Alchimistes tot leven.Alchimistes is ook heel geschikt voor scholen. Scholen die belangstelling hebben kunnen contact opnemen met educatie@wfm.nl.
Alchimistes is in het Westfries Museum te zien van 22 april tot 25 september.

Lees hier wat de kidsproofreporters uit Alkmaar van onze tentoonstelling vinden.