Image module

museum van de Gouden Eeuw

in Hoorn

Het museum is op weekdagen open van 11-17 uur. In de weekends van 13-17 uur. 
  • welkom op onze website
    Scroll naar onderen of gebruik het menu rechtsboven...

welkom in de Gouden Eeuw

Westfries Museum en Halve Maen

Het Westfries Museum toont de rijkdom van de Gouden Eeuw in meer dan 25 ingerichte stijlkamers met schilderkunst, porselein, glas- en zilverwerk. U stapt door de poorten van het 17de-eeuwse monument en wandelt de Gouden Eeuw binnen.

Uw ontdekkingsreis van de Gouden Eeuw is pas compleet na een bezoek aan de VOC-replica de Halve Maen. Een bevlogen gids vertelt u over het leven aan boord, de avonturen en ontdekkingen. Het Westfries Museum en de Halve Maen zijn apart te bezoeken. Maar nog leuker is het om uw bezoek met een aantrekkelijke korting te combineren.

plan een bezoek

Nu in het museum: Batavia 1627 VR

Een tour door het Batavia van 1627 in virtual reality
Image module

Op 30 mei 2019 was het 400 jaar geleden dat toenmalig gouverneur-generaal Jan Pieterszn Coen Batavia stichtte, het huidige Jakarta. Voor het Westfries Museum in Hoorn was dat aanleiding om een heel nieuw virtual reality programma te laten ontwikkelen. Daarbij komt het Batavia van 400 jaar geleden met de allernieuwste virtual reality techniek spectaculair tot leven. Basis daarvoor is de oudst geschilderde kaart van Batavia uit 1627. Deze immens grote kaart van de Delftse landmeter Frans Floris van Berckenrode werd honderd jaar geleden bij toeval ontdekt en hangt sindsdien in het Westfries Museum. In samenwerking met  de Company Of Visuals en historica en Indonesië-kenner Bea Brommer leidde dat tot Batavia 1627 Virtual Reality. Op 28 mei opende bestseller auteur Simone van der Vlugt het nieuwe programma officieel.

Vergeet vooral niet je plaats te reserveren, want vol is vol!

In de speciale VR-zaal in het museum kunnen 30 mensen tegelijk naar Batavia 1627 VR kijken.

23 augustus: Twee Graden videoshow

Op het monumentale Westfries Museum op de Roode Steen
Image module

Op vrijdag 23 augustus is de première van de videoshow Twee Graden. Die avond verandert de Roode Steen, hét stadsplein van Hoorn, in één groot openluchttheater. De gevel van het monumentale Westfries Museum is het decor voor een videoshow met oogstrelende beelden, ondersteund door al even spectaculaire muziek. ‘Twee Graden’ vertelt het verhaal over Hoorn in de Gouden Eeuw. Tot en met zondag 22 september is de show dagelijks om 21.00 uur te zien.

De techniek voor deze bijzondere videoshow staat bekend als videomapping. Daarbij wordt een video-animatie op een object geprojecteerd. Het bijzondere zit hem erin dat de projectie volledig wordt aangepast aan de vorm en structuur van het te projecteren object. Dit kan een enkel gebouw zijn, maar ook een complete gevelwand.

Het imposante formaat van de projectie, de speciale visuele 3-D effecten en het ondersteunende geluid zorgen voor een unieke beleving. De show duurt circa 20 minuten en is gratis.

exposities