Museum over de zeventiende eeuw
in Hoorn
Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het sfeervolle en monumentale Statencollege uit 1632. Als bezoeker stapt u zo de zeventiende eeuw in. De vaste collectie belicht vele facetten van deze enerverende periode.
Beleef ons museum van binnenuit en ontvang onze tweemaandelijkse online nieuwsbrief.
Glas-in-lood van Joost Swarte
De vermaarde kunstenaar Joost Swarte ontwierp speciaal voor de Oosterkerk in Hoorn een nieuw glas-in-loodraam. Over het ontwerpen van het raam is een korte film gemaakt, op initiatief van de Oosterkerk, Westfries Museum en Pop-up museum Expoost. Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving vanuit Cultuur Hoorn (het samenwerkingsverband van alle Hoornse culturele organisaties). De film zou gedraaid worden bij alle drie de locaties, dus ook bij ons in het museum. Vanwege de huidige coronamaatregelen is de film nu online te bekijken. De film duurt ongeveer 10 minuten.
Jan Pietersz Coen
De discussie over het standbeeld van JP Coen in Hoorn is opnieuw opgelaaid. Aanleiding is het wereldwijde protest tegen racisme na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Dit protest richt zich ook tegen standbeelden van historische personen die in verband worden gebracht met slavernij en kolonialisme.
Er vindt momenteel een maatschappelijk debat plaats over de vraag of het standbeeld van Jan Pietersz Coen uit de openbare ruimte moet worden verwijderd. De Groen Links fractie in de gemeenteraad van Hoorn heeft geopperd om het standbeeld een plek te geven in het Westfries Museum.
WF-Museum Online
Kritiek op Coen
Het debat rond het standbeeld van Jan Pietersz Coen in Hoorn is al zo oud als het monument zelf, aldus Ad Geerdink, historicus en directeur van het Westfries Museum. Zelfs tijdens het leven van Coen was er al kritiek op hem als persoon. Ad Geerdink laat in deze vlog zien hoe het standbeeld op het plein in Hoorn terecht is gekomen en hoe de eerste kritische geluiden klonken.
Luister ook naar de verdiepende bijpassende podcast: Kritiek op Coen, hoge bomen vangen veel wind
De ‘gouden’ zeventiende eeuw beleven kan 24/7 op WF-Museum Online. Kijk naar de vlog, of duik in ons rijke digitale archief. Op de website en onze Facebookpagina verschijnen regelmatig nieuwe vlogs, workshops, podcasts of reportages.